Vybrali jsme pro Vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Prvním je rýžový čaj Genmaicha – je oblíbený nejen pro svoji chuť plnou rýžových a pečených tónů, ale také pro nízký obsah kofeinu. Druhým čajem je Sencha – nejrozšířenější japonský čaj, vyhledávaný pro své osvěžující účinky, výborně chutná také připravený za studena. Třetím čajem je Gyokuro – pochází ze zastiňovaných plantáží, je typický svojí pátou chutí, tzv. umami a taktéž je ideální připravený za studena.

Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.

Genmaicha - čaj s rýží

Japonská čajová zvláštnost, překládá se jako čaj s neleštěnou rýží. Kombinací kvalitního zeleného čaje s nasucho praženou rýží vzniká velmi zajímavá směs s nezvyklou chutí a omamnou vůní. Historicky se tento čaj popíjel také v období půstu, kdy chuť rýže připomínala jídlo. Dále rýže umožňovala snížit cenu za gram čaje, což z něj činí ideálního společníka pro každodenní popíjení. Čaj lze připravit na dva nálevy. Z japonských konviček se pro přípravu tohoto čaje doporučuje Yokode Kyusu – konvička s držadlem uchyceným z boku, svírajícím 90 stupňový úhel s hubičkou.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 80°C, louhujeme 2 až 3 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme 2 až 3 minuty.

Sencha - nejpopulárnější japonský čaj

Protože je Sencha pěstována na plném slunci, obsahuje vysoké množství katechinu ve srovnání s některými jinými zelenými čaji. Více si o katechinech můžete přečíst např. v článku Pozitivní účinky nejen zeleného čaje. Nálev Senchy má díky silným slunečním paprskům jasnou, nažloutle zelenou barvu, chutná lehce svíravě a v aromatickém profilu převažuje čerstvost a vegetální tóny. Téměř 80 % produkce tohoto čaje pochází z Japonska, kde je Sencha vůbec nejpopulárnějším čajem. Čaj lze připravit na tři nálevy. Z japonských konviček se pro přípravu tohoto čaje doporučuje Yokode Kyusu, Shiboridashi nebo Hohin.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: čtyři čajové lžičky na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 60°C, louhujeme přibližně 2 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 70°C, louhujeme přibližně 30 vteřin.
Třetí nálev: voda o teplotě 85°C, luhujeme 1 až 2 minuty.

Gyokuro - vynikající příklad rovnováhy a kvality

Gyokuro je vynikajícím příkladem vyvážené rovnováhy kvality, chuti a ceny. Tradičně byl pěstován na čajových plantážích oblasti Uji v Kyotu, starobylém hlavním městě Japonska, kde se dodnes těší velké oblibě. Lístky pro tento čaj jsou minimálně 20 dní (max. 25 dní) stíněny, což způsobuje změny v podobě listu a jeho výsledné chuti a vůni. K jeho rysům patří nálev smaragdově zelené barvy, podmanivá vůně, plnost a kulatost chutí v ústech a pátá chuť umami. Čaj lze připravit na tři nálevy. Z japonského náčiní se pro přípravu tohoto čaje doporučuje Shiboridashi nebo Hohin.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 60°C, louhujeme přibližně 90 vteřin.
Druhý nálev: voda o teplotě 65 až 70°C, louhujeme přibližně 10 až 30 vteřin.
Třetí nálev: voda o teplotě 70 až 80°C, louhujeme 2 až 3 minuty.