Aladinky

Aladinky či Aladdinky, kalhoty se sníženým sedem známé také jako Harémové kalhoty zkráceně Harémky, se dostávají opět do popředí módních trendů. Pokusíme se Vám tedy sdělit nějaké informace, odkud se tento kus oděvu vzal, jaká je jeho historie a současnost…

Pravděpodobný okamžik vzniku Aladinek můžeme datovat někdy na začátek šestnáctého století, kdy se začali praktikovat břišní tance jako příprava ženy na budoucí porody a dívky nosily pod sukně na cvičení kalhoty. A jelikož v zemích harémových tanců, od Indie až po Turecko, panují většinou vyšší teploty než u nás, sloučily ženy a dívky sukni a kalhoty do oděvu jednoho. Kalhoty bývaly většinou vyrobeny z bavlny, vlny nebo hedvábí, od průhledných velice tenkých až po hrubé, většinou jednobarevné.

V šedesátých létech minulého století došlo z rozmachem hnutí Hippie i k prolnutí orientálních motivů do západní kultury a tak se dostaly Aladinky do šatníku Američanek a posléze žen na celém světě. A jejich popularita klesala a stoupala spolu s popularitou módy Hippie. Samozřejmě, že na Blízkém východě a v Indi se tyto kalhoty nosily stále, nicméně až evropští a američtí návrháři dali Harémovým kalhotám různé divoké střihy, netradiční materiály a pestré barevné kombinace. Na jaře 2009 se dostává na přehlídková mola v USA poprvé také model pro muže. Ovšem v bohémských a uměleckých skupinách byly tyto kalhoty nošeny muži již o něco dříve.

Výhoda Aladinek je ta, že sluší ženám i mužům všech výšek a typů postavy. Jsou také pohodlné a vzdušné, což člověk ocení zvláště v létě. Aladinky nejsou kalhoty pro každého, nicméně pro ty, kteří chtějí nosit něco originálního, netradičního a zábavného jsou tou pravou volbou!