V roce 2016 byl v Anglii na festivalu RAW Wine představen koncept ambientního čaje. Vznikl díky poptávce po nealkoholickém nápoji, který by svým chuťovým a aromatickým profilem obstál v kontextu dobrého stolování. Čaj představuje nápoj velmi podobný vínu, ve své chuti si uchovává terroir a rozmanitost pěstebních a zpracovatelských postupů mu propůjčuje nekonečnou paletu chutí a vůní, kterými lze doprovodit prakticky každý typ jídla. Spolu s tím nabídl ambientní čaj nový způsob servírování čaje oproštěný od konviček a šálků, které jsou typické v tradiční přípravě čaje.

Co je to ambientní čaj?

Ambientní čaje představují nový a nepříliš známý způsob přípravy čaje. Ambient je pojem z latiny, který se překládá jako prostředí nebo okolí. Ambientní čaj je tedy čajem, který připravujeme vodou o pokojové teplotě v rozmezí cca 15 až 20 stupňů po dobu 40 až 60 minut. S ambientním čaje získáte nálev s více lahodnou chutí, plným tělem, strukturou a vůní, než tomu je u čajů připravených za studena (dlouhá příprava v řádu hodin při teplotě 1 °C až 5 °C, spolu s vyšší studeností nápoje se snižuje citlivost našich chuťových pohárků), zároveň se vyhneme svíravosti a hořkosti, která může vzniknout při delším louhování nebo při vyšší teplotě vody (rychlá příprava v rámci minut teplotou nad 65 °C).

Anglie, obchod s čaji Postcard Teas

Ambientní čaje mají svůj počátek v Anglii. Lidé v Postcard Teas se začali zabývat novými způsoby podávání čaje v kontextu dobrého stolování a v roce 2016 debutovali s ambientním čaje na festivalu RAW Natural Wine, kde byl přijat hned několika michelinskými restauracemi.

Východiska vzniku ambientního čaje

Východisek vedoucích k vytvoření nového způsobu podávání čaje bylo hned několik – 1) potřeba najít alternativu k alkoholickým nápojům, 2) a zároveň nápoj, který nebude složitý na přípravu a 3) vhodně doprovodí jídlo. Z hlediska spektra chutí byl čaj naprosto ideální – svým chuťovým a aromatickým profilem připomíná víno, které se běžně páruje s nejrůznějšími druhy jídel. Bylo však zapotřebí navrhnout nový způsob přípravy, neboť příliš horké nápoje se obvykle popíjí až na konci stolování (např. káva, která je v západním světě typickým zakončujícím prvkem, neboť se považuje za vhodnou na zažívání a také svojí svíravostí vytváří chuťově příjemný kontrast ke sladkým dezertům) a ledové čaje mohou nepříjemně zeslabit chuť jídla.

Čaj jedině samotný

U čaje se v tomto směru poměrně silně vžila premisa, že k jeho nejvyššímu ocenění musí být vychutnáván samotný bez doprovodu dalších chutí, tedy lehkých nebo větších jídel. Čaj se v zemích, kde se tradičně pěstuje a zpracovává, obvykle servíruje s jídlem, které vzniklo na ulici (např sushi nebo knedlíčky dim sum). I zde jen výjimečně doprovází speciality nebo náročnější gastronomii.

Jak to celé funguje

Jak jsme uvedli výše, ambientní čaj je přirovnáván k vínu. Čaj nejenže ve svém chuťovém a aromatickém charakteru uchovává terrior (oblast svého růstu), ale díky rozvinutým způsobům zpracování máme k dispozici takřka nekonečnou škálu chutí – např. květinové, ovocné, rostlinné, dřevité, kořeněné, pečené nebo čokoládové. Tak bohatá paleta příchutí se výborně hodí do páru s mnoha jídly od lehkých a chuťově decentních po těžká, výrazná a kořenitá. Do ambientních čajů se s velkou vášní pustila mimo jiné dnes již uzavřená restaurace Fera at Claridge's, která si nechala na míru vyrobit vlastní náčiní na přípravu ambientního čaje.

Servis ambientního čaje

Ambientní čaj není specifický pouze svojí přípravou, ale i novým přístupem k servisu čaje. Obecně nejvíce zažitá a rozšířená příprava je poplatná zemím, odkud čaj pochází – v konvičce spolu s miskami a nejrůznějšími proprietami, které už podle své volby můžeme zařadit do našeho čajování. Ambientní čaj můžeme díky nízké teplotě servírovat ve skleněném servisu, kde výborně vynikne jeho barva – konkrétně se využívá sklenic na víno, do kterých je čaj rozléván ze skleněné karafy. Během popíjení čaje dochází k jeho lehkému zahřívání (způsobeného teplem našich dlaní) a jemné proměně chutí čaje.

Pár příkladů propojení ambientního čaje s jídlem

Z prvních párování vzešlo několik lahodných a inspirativních variant. Japonský stíněný čaj Gyokuro a jeho typická intenzivní travnatá a příjemně sladká chuť se výborně snoubí s vařenými a syrovými rybami a různými druhy zeleniny. S oolongem Oriental Beauty a jeho výraznou květinovostí a medovostí se dobře pojí např. měkkýši, korýši nebo tmavá zelenina včetně chřestu. Jarní sklizně Darjeelingu, které jsou typické citrusovým profilem, svěžestí a „vysokohorskou řízností“ jdou dobře do páru se saláty, bílým masem nebo rybami. Skvěle fungují také připravené v lehce perlivé vodě jako aperitiv. Při tvorbě menu s chuťově silnějším jídlem přecházíme od chuťově lehčích čajů (zelené, bílé a obecně málo oxidované) k čajům výraznějším (černé, fermentované Pu Erhy, obecně více oxidované nebo pečené) a můžeme nabídnout např. černý čaj s karamelovými prvky a plnou chutí s vepřovým a uzeným masem nebo mastnými rybami. Černý čaj se také výborně hodí k čokoládovým dezertům, u kterých dobře doplňuje jejich sladkost. Fermentované černé Pu Erhy jsou v chuti skutečně pronikavé, s hutným tělem a potřebnou silou, což jsou charakteristiky, které dobře vyváží chuť zvěřiny nebo kořeněných steaků.