Dopřejte si lahodný čaj z Vietnamu

Vietnam patří mezi tradiční producenty čaje a v exportu dosahuje pozice okolo 10. místa na světě. Čajové keře se na území Vietnamu pěstují již od 11. století, přičemž severní Vietnam dokonce patří k územím, kde se pravděpodobně objevil první divoce rostoucí čajovník.
Vietnamské čaje
Vietnam produkuje převážně čaje zelené, černé, oolongy, nově také čaje typu pu-er a výjimečně bílé čaje. Vietnamci jednoznačně upřednostňují čaj zelený, velmi často také aromatizovaný jasmínem nebo lotosem, např. během svátku Tet – nového lunárního roku, pijí Vietnamci zelený čaj ovoněný lotosem.
Popíjení vietnamského čaje
Vietnamský čaj se, jako mnoho dalších čajů, hodí k celodennímu popíjení a sami Vietnamci jej vypijí několik šálků denně. Opatrnosti je třeba dbát pouze ve večerních hodinách, neboť i tento čaj obsahuje kofein a je povzbuzující. I přes rostoucí euroamerizování společnosti má ve vietnamské kultuře čaj stále své pevné místo a bývá nabízen ve většině restaurací, a dokonce také v rychle přibívajících kavárnách.
Vietnamský čaj v České republice
Zelené čaje patří k nejčastěji popíjeným vietnamským čajům v naší zemi, avšak s tím rozdílem, že náš připravený nálev je převážně lehčí a lahodnější, kdežto Vietnamci dávají přednost velmi silnému, olejovitému nálevu s plnou a výrazně hořkou chutí – to je dáno především chápánín zeleného čaje coby povzbuzujícímu prostředku. I přes rozdíly v přípravě je v nálevu tohoto čaje patrná výrazná, trávově mořská chuť, která místy může lehce připomínat japonské zelené čaje. Zprvu nahořklá chuť v ústech pomalu přechází do sladších tónů. Vietnamské čaje obvykle připravujeme na dva až tři nálevy. K nejznámějším vietnamským zeleným čajům patří Che Thai Nguyen, Che Shan, Suoi Giang a také jasmínový Che N´hai. V menší míře je na našem trhu zastoupen i vietnamský čaj polozelený (oolong), který poskytuje plnou chuť ne zcela nepodobnou čínským oolongům.
Zelený Vietnam – ideální k častému popíjení
Stejně jako tomu je v případě ostatních zelených čajů, jsou i tyto čaje oxidované jen minimálně a oxidace je zde nežádoucí. Zelené čaje obecně si díky svému zpracování uchovávají velké množství čajových polyfenolů – katechinů, které mají antioxidační účinky a při pravidelném popíjení tvoří výbornou součást zdravého životního stylu a preventivně pomáhají chránit naše tělo před nepříznivými vlivy. Výhodou vietnamských čajů je jejich příznivá cena v kombinaci s lahodnou chutí. Nelze však očekávat natolik delikátní chuťový a aromatický zážitek, který mohou přinést např. japonské zelené čaje typu gyokuro nebo čínský zelený Tai Ping Hou Kui (Opičí náčelník).
Doporučené produkty5

Čajová souprava Duyen

Čajová souprava Giang

Čajová souprava Linh


Zelený čaj Vietnam Che San Thai Nguyen Dac Biet

