Rostlina rodu Camellia - Čajovník čínský

Pro kvalitní výnos vyžaduje Čajovník mnoho lidské práce, není to pouze otrhávání a sestřihávání, ale i okopávání, hnojení a ničení různých škůdců. Vyžaduje také mnoho srážek rovnoměrně rozdělených po celý rok. Takto vypěstovaná rostlina dává užitek zhruba dvacet pět let, přičemž se může dožít sta i více let.
Variety Čajovníku čínského
Čajovník čínský, latinským jménem Camellia sinensis, je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica. První zmíněná varieta pochází z Číny a obvykle se používá k výrobě zelených a bílých čajů, o něco méně k produkci čajů černých a oolongů. Druhá varieta je původem z oblasti Assam v Indii a obvykle se používá pro černý čaj nebo také k výrobě Pu Erh čajů z Yunnanu.
Vyjma těchto dvou variet se lze setkat také s varietami Camellia sinensis var. pubilimba, Camellia sinensis var. dehungensi a Camellia sinensis var. cambodiensis (v komerční výrobě jen málo využívaná) – není však jasné, zda jsou tyto variety vlastním druhem nebo hybridem variet sinensis a assamica.
Květy čajovníku
Květy jsou bílé až růžové se zářivě žlutými tyčinkami. Plody představují malé tuhé tobolky, které se tvarem i barvou podobají evropským lískovým ořechům, jsou však spíše kulovité. Používají se pro výrobu čajového oleje. Kvetení čajovníku je zabráněno jeho kultivací, což nutí keř k neustále tvorbě nových pupenů.
Cammelia sinensis var. sinensis
Této varietě se nejvíce daří při nízkých teplotách na strmých horských svazích, v nadmořských výškách nad 2800 metrů. Přirozeně může dorůst výšky nad 4 metry s lístky dlouhými až 6 centimetrů – keřovitá forma s větším větvením. Krátké horské vegetační období produkují jemnější listy a v nálevu více sladký a méně svíravý pohár. Rostlina je obvykle prořezávána zhruba do výšky pasu, což umožňuje snazší sběr. Kvůli klimatu je období sklizně dlouhé cca 6 měsíců, během kterých je provedeno kolem 5 sběrů. V průběhu zimních měsíců rostlina uchovává svoji energii a živiny, což přináší vysoce kvalitní jarní sklizně s nejvyššími koncentracemi žádoucích látek, chutí a vůní.
Cammelia sinensis var. assamica
Varieta assamica přirozeně roste v regionu Ássám v severní Indii. Vysoká vzdušná vlhkost, bohaté dešťové srážky a teplejší podnebí umožňují této větší a robustnější varietě prosperovat – dorůstá výšky 9 až 18 metrů a vytváří lístky dlouhé až 8 centimetrů. Při perfektních podmínkách lze lístky sbírat každých 8 až 12 dní během celého roku. Z tohoto důvodu dosahuje tato varieta obrovských výnosů a je preferovaná jak v Indii, tak na Srí Lance a v Africe. Vlastnostmi se list hodí k výrobě silných a plných černých čajů. Obsahuje také více kofeinu, než varieta sinensis.
Pěstování čajovníků
Čajovníky pochází ze semen nebo řízků. Semena se nechávají určitou dobu dozrávat a poté se pěstují v pařeništích. Mladé rostlinky se po půl roce přesadí na plantáže do stínu pod velké čajovníky. Při řízkování se lístkové řízky nechají zakořenit a po 8 měsících se přesazují na plantáže. Čajové keře jsou uspořádány v řadách. Asi ve dvou letech se provádí první tvarovací řez a po 3 letech je čaj připraven na první sklizeň. Čajovník se pěstuje v oblastech ležících mezi 43. stupněm severní a 30. stupněm jižní šířky, a to v mnoha zemích, např.: Bangladéš, Burundi, Georgie, Indie, Indonésie, Keňa, Čína, Malawi, Malajsie, Mozambik, Papua Nová Guinea, Rwanda, Srí Lanka, Tanzanie a Uganda.
Doporučené produkty10


Černý čaj Grusia OP Ozurgeti Black


Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 50 g


Polozelený čaj Formosa Dong Ding Oolong - 75 g


Černý čaj Sumatra Bah Butong BOP1


Zelený aromatizovaný čaj Earl Grey Green


Černý čaj Kenya Milima GFOP1


Černý čaj Rize BOP Turist


Černý čaj Ceylon Badula OP1 Mount Uva


Černý čaj Java OP Sup. Pasir Nangka

