Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně. Nešlo pouze o klasické „shake hands“, chtěli jsme se podívat, kde a jak čaje, které dovážíme, vznikají.

Za naše sídlo jsme zvolili městečko, kde se nalézala čajová manufaktura našeho dodavatele, Mingjian. Jedná se o malinké městečko v okrese Nantou. Po příjezdu jsme si dali s našimi přáteli, jak jinak, pár šálků dobrého oolongu a unaveni po dlouhém letu a cestě jsme šli spát.

Směr plantáž

Hned z rána, po obligátní snídani a přísunu čaje, jsme vyrazili na čajové plantáže, kde měl právě probíhat ruční sběr čajů.  Při příjezdu jsme si všimli velkých ploch, na kterých byly rozložené plachty, zatížené tak, aby v silném větru neuletěly. Na jedné z nich už dokonce ležel důvod naší cesty. Ručně posbíraný čaj, ležící a rozhrabaný si pomalu zavadal. Prošli jsme kolem pár políček s dračím ovocem a dostali se na krásně udržovanou středně velkou plantáž. Místní sběrači a hlavně sběračky, převážně středního a staršího věku, byli vybaveni nezbytným bambusovým kloboukem chránícím před slunečním svitem, někteří měli i modernější klobouk či basebolku, návleky na rukou a bandaskami vody. Zručně sbírali čerstvé vrchní čajové lístky do velkých košů, které poponášeli po plantáži. Prsty se jim míhaly tak rychle, že jsem skoro nebyl schopen zachytit utrhnutí lístku. Když jsem si to chtěl vyzkoušet, hned první lístek se mi v ruce zasekl a poté se roztrhl na půl, což vyvolalo u dvou sběraček pracujících opodál nefalšované veselí.

Atmosféra

Slunce něžně pokukovalo mezi mraky a skrze palmy na okraji plantáže se nám otevíral výhled na horský masív. Celá atmosféra místa, veselé dělnice, které by zrovna mohly být mými babičkami a krásné čajové keříky, to vše podpořené příjemným čajováním před cestou způsobilo, že jsem se cítil velmi příjemně.

Vážení čaje

Po delší chvíli vyrazili sběračky a sběrači s plnými koši směrem k budově a připraveným plachtám. Utvořili malý hlouček a klidně čekali. Následně přišel ze správní budovy další zaměstnanec farmy a donesl váhu. Na tu byl položen každý nasbíraný koš a vše bylo poctivě zapsáno. Někteří sběrači vážili své koše sólo, jiní tvořili skupinky a dávali nasbírané lístky na váhu společně. Po zvážení byl čaj vysypán na plachty a pečlivě rozhrabán bambusovými hráběmi. Nyní může v klidu vadnout. Veškeré kroky probíhaly ručně a celý proces sběru plynul ve viditelně dobré náladě s úsměvy všech zúčastněných. Byli jsme spokojeni, neboť jsme viděli, že vznik našeho čaje provází již od začátku dobrá nálada – pozitivní energie, která následně může krystalizovat v každém šálku unikátního tchajwanského čaje.