Historie thajských čajů není dlouhá, v rámci vytlačování pěstování máků určeného k výrobě opia, začali Thajci před pár desítkami let pěstovat a vyrábět čaj. Není nezajímavé, že s pěstováním pomáhají Číňané, kteří opustili Čínu po změně politického systému v roce 1949.

Kultivary Čajovníků v Thajsku

Z Tchaj-wanu byly do Thajska dovezeny kvalitní klony čínského typu čajovníků – Jin Xuan a Si Ji Chun, které jsou jednoduše označovány jako No. 12 a No. 17. Méně se využívá také odrůda Qing Xin Oolong (neboli také Chin Shin Oolong). Tyto čajové keře jsou vhodné pro zdejší klimatické podmínky, pro které je typické střídání deštivého a chladného období s teplými obdobími a výraznějším kolísáním denních a nočních teplot.

Zpracování thajských čajů

Při zpracování čajových lístků jsou dodržovány tradiční technologické postupy (protřásání, vyhřívání, formování, sušení atd. včetně přísad olejů a vosků), což zajišťuje produkcí čajů vysoké kvality a jemného charakteru, které lze srovnat s kvalitními čínskými a tchajwanskými čaji. Své oblibě se těší i ve světě, např. v Číně, Jižní Koreji, Japonsko a nalézt je můžete také v našem e-shopu.

Použité odrůdy se dobře hodí k produkci málo oxidovaných oolongů (mezi 20 a 40%), které jsou příbuzné tchajwanským čajům Jin Xuan, Dong Ding nebo Ali Shan. Již méně se z těchto odrůd vyrábí čaje více oxidované, jako např. oolong Bai Hao. V naší nabídce thajských čajů najdete vyjma oolongů také jasmínový čaj a dodatečně fermentovaný čaj typu Pu Erh.