Vietnam patří mezi tradiční producenty čaje a v exportu dosahuje pozice okolo 10. místa na světě. Čajové keře se na území Vietnamu pěstují již od 11. století, přičemž severní Vietnam dokonce patří k územím, kde se pravděpodobně objevil první divoce rostoucí čajovník.

Vietnamské čaje

Vietnam produkuje převážně čaje zelené, černé, oolongy, nově také čaje typu pu-er a výjimečně bílé čaje. Vietnamci jednoznačně upřednostňují čaj zelený, velmi často také aromatizovaný jasmínem nebo lotosem, např. během svátku Tet – nového lunárního roku, pijí Vietnamci zelený čaj ovoněný lotosem.

Popíjení vietnamského čaje

Vietnamský čaj se jako mnoho dalších čajů hodí k celodennímu popíjení a sami Vietnamci jej vypijí několik šálků denně. Opatrnosti je třeba dbát pouze ve večerních hodinách, neboť i tento čaj obsahu kofein a je povzbuzující. I přes rostoucí poeuroamerizování společnosti má ve vietnamské kultuře čaj stále své pevné místo a bývá nabízen ve většině restaurací a dokonce také v rychle přibívajících kavárnách.

Vietnamský čaj v České republice

Zelené čaje patří k nejčastěji popíjeným vietnamským čajům v naší zemi, avšak s tím rozdílem, že náš připravený nálev je převážně lehčí a lahodnější, kdežto Vietnamci dávají přednost velmi silnému, olejovitému nálevu s plnou a výrazně hořkou chutí – to je dáno především chápánín zeleného čaje coby povzbuzujícímu prostředku. I přes rozdíly v přípravě je v nálevu tohoto čaje patrná výrazná, trávově mořská chuť, která místy může lehce připomínat japonské zelené čaje. Zprvu nahořklá chuť v ústech pomalu přechází do sladších tónů. Vietnamské čaje obvykle připravujeme na dva až tři nálevy. K nejznámějším vietnamským zeleným čajům patří Che Thai Nguyen, Che Shan, Suoi Giang a také jasmínový Che N´hai. V menší míře je na našem trhu zastoupen i vietnamský čaj polozelený (oolong), který poskytuje plnou chuť ne zcela nepodobnou čínským oolongům.

Zelený Vietnam – ideální k častému popíjení

Stejně jako tomu je v případě ostatních zelených čajů, jsou i tyto čaje oxidované jen minimálně a oxidace je zde nežádoucí. Zelené čaje obecně si díky svému zpracování uchovávají velké množství čajových polyfenolů – katechinů, které mají antioxidační účinky a při pravidelném popíjení tvoří výbornou součást zdravého životního stylu a preventivně pomáhají chránit naše tělo před nepříznivými vlivy. Výhodou vietnamských čajů je jejich příznivá cena v kombinaci s lahodnou chutí. Nelze však očekávat natolik delikátní chuťový a aromatický zážitek, který mohou přinést např. japonské zelené čaje typu gyokuro nebo čínský zelený Tai Ping Hou Kui (Opičí náčelník).