Základní zásady přípravy čaje
![Čaje a testovací sady Čaje a testovací sady](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/4/a/4a8c9e94b9be60fffb2c0e0da59d524a-zakladni-zasady-pripravy-caje.jpg)
Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.
Jak se původně čaj připravoval?
První varianty přípravy čaje byly prakticky oproštěné od všech současných zásad, které v průběhu čaje víceméně dodržujeme. Čajové lístky se vařily v kotlících nad ohněm, což udržovalo čaj teplý i během popíjení. Postupem času se na přípravu čaje začaly klást větší nároky, což vedlo ke vzniku nejprve misce podobné současnému chawanu (slouží pro přípravu japonského práškového čaje matcha) a později k jeho úpravě na misku s pokličkou nazývanou gaiwan nebo také zhong. Čajová konvice, čajník, vznikla až v 16 stol. a jejím předobrazem byly čínské porcelánové konvice určené původně k servírování vína.
Do jakých forem se příprava čaje vyvíjela?
Příprava čaje se stávala více a více sofistikovaná a mistrné formy práce s čajem krásně ilustrují např. japonský čajový obřad Čanoju, čínský obřad Cong Fu Cha nebo korejský čajový obřad zvaný Darye. Tyto metody nejsou použitelné pro běžnou přípravu čaje a každý obřad je odrazem života dané kultury, hodnot lidí a jejich přístupu k čaji a životu. Současná doba ale zahrnuje nespočet dalších možností, jak si připravit čaj, od jednoduchých a časově nenáročných způsobů až po způsoby hraničící s obřadními způsoby. Jedná se např. o způsoby přípravy čaje poplatné určité kultuře nebo vycházející z lásky k čaji a práci s ním – zde největší výstavní plochu představuje každoročně pořádaná celosvětová soutěž Tea Masters Cup, kde jednotliví účastníci mají možnost představit své umění ve čtyřech disciplínách – 1) tvorby čajové mixologie, 2) tvorby menu čaje s jídlem, 3) přípravy čistého nálevu a 4) čajové degustace testující schopnost rozpoznat jednotlivé čaje na základě vonných a chuťových charakteristik nálevu.
Jak si připravit šálek dobrého čaje
Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.
Kolik lidí bude čaj popíjet
Pokud s vámi po ránu (nebo v jiný čas) čaj nikdo sdílet nechce (nebo si jej chcete vychutnat sami), pak vám postačí buď jen miska nebo gaiwan (případně čajový tester) s miskou. V případě první varianty stačí do misky nasypat malé množství čajových lístků (bez nutnosti vážit) a ty zalít vroucí nebo lehce zchladnou vodou. Použijte čaj s většími lístky – ideálně černý nebo oolong, které nejsou příliš háklivé ani na teplotu vody, ani na louhovací časy. Tím veškerá vaše práce na přípravě čaje končí, v klidu upíjejte čaj a případně lístky po dobití opět zalijte. Při použití objemnější misky nebo gaiwanu s miskou na slití nálevu vám nic nebrání sdílet čaj i s druhou osobou.
Při více lidech se již vyplatí nálev připravit v konvičce a mít k dispozici několik šálků nebo hrnků. Pro přípravu nám stačí následující náčiní: buď louhovačka, sítko a konvička, nebo dvě louhovačky se sítkem. Průběh přípravy je jednoduchý a spočívá v zalití lístků uvařenou (příp. lehce zchladlou) vodou a slití nálevu podle chuti do druhé louhovačky nebo konvičky.
Čtyři proměnné aneb množství, teplota, čas a struktura listu
Jestliže si zafixujete tyto proměnné, vaše příprava čaje bude značně jednodušší a dále bude především záležet na vás samotných a na experimentování s různými druhy čaje.
- teplota vody – použití vroucí a velmi horké vody se zasazuje o silnější nálev, kde budou více dominovat kořeněné, dřevité nebo výrazněji ovoce charakteristiky. S nižšími teplotami dáme vzniknout lehkému nálevu, v kterém bude přítomna travnatá chuť a květinové nebo mléčné tóny.
- louhovací čas – čím delší časy, tím více budou do nálevu pronikat látky zapříčiňující hořkou a svíravou chuť čaje. Krátké louhování vytvoří nálev bez těchto prvků, avšak příliš krátké louhování neumožňuje vylouhování některých organismu prospěšných látek.
- množství čajových lístků – obecně platí, že pro silnější nálev přidejte více čajových lístků, pro slabší nálev zkraťte dobu louhování.
- struktura, zpracování listu – čím porušenější list, tím větší celková plocha listu, která je vystavena působení vody a tím rychlejší louhování. Lisované (např. puery) a rolované čaje (např. oolongy) vyžadují zpočátku delší časy, než dojde k plnému rozvinutí lístků. Z tohoto důvodu často chutnají oolongy nejvíce až v druhém nálevu.
Vyhřívání čajového nádobí před jeho použitím
Vyhřívání konviček a šálků je činnost silně spojená s přípravou čaje. Není však nezbytná. Její smysl spočívá ve třech aspektech. Předehřátí náčiní vroucí vodou má čisticí efekt, udržuje následně nalitou vodu o požadované teplotě a také umožňuje suchým čajovým lístkům uvolnit některé své aromata, což má při přivonění mnohdy přímo aromaterapeutický účinek.
Doporučené produkty10
![Keramická čajová souprava - Mozaika II. jakost](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/2/8/283d42265239197eacbfe5350a76bb00-0862cn-2.jpg)
![Keramická čajová souprava - Mozaika II. jakost](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/c/2/c27f008ba54b7aad13ec93fbdeec7ec7-0862cn-1.jpg)
Keramická čajová souprava - Mozaika II. jakost
![Obrázek (9487) Obrázek (9487)](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/0/5/05851a440dbd94aeab6356e195e86d00-0862cn.jpg)
![Keramická čajová souprava - Mozaika](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/f/5/f5ca447f30982d61c228d490334d85b0-0862cn-1.jpg)
Keramická čajová souprava - Mozaika
![Obrázek (9454) Obrázek (9454)](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/e/c/ec587c9df1856c92a8cefa5fd673989c-1527.jpg)
![Čajová souprava Erduo se šesti kalíšky](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/4/3/4339257c114ba1e5a3ae8c5dad9c84c6-1527c.jpg)
Čajová souprava Erduo se šesti kalíšky
![Zelený aromatizovaný čaj Earl Grey Green](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/0/e/0e49183a830e75c8ef25f60ff2859280-100306000.jpg)
![Zelený aromatizovaný čaj Earl Grey Green](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/8/1/81593f2a5c3f04d6129c363eee92214b-7530a.jpg)
Zelený aromatizovaný čaj Earl Grey Green
![Černý aromatizovaný čaj Earl Grey](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/c/1/c1c872de009f845cab0567ea544b24a0-100249000.jpg)
![Černý aromatizovaný čaj Earl Grey](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/4/9/4931eda049bcf3f308e0c30373dd9e3f-100249000-2.jpg)
Černý aromatizovaný čaj Earl Grey
![Černý čaj Rize - 50 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/e/3eafad395d6df55cbf7ad5e043b68aa8-100139000.jpg)
![Černý čaj Rize - 50 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/0/a/0ac51970e10732eb3adfb9c476af92cd-7517-cerny-caj-rize-bop-turist-2.jpg)
Černý čaj Rize - 50 g
![Bílý čaj Formosa Red Jade (Hong Yu) White - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/2/9/29a66db84ba3a28dba2904f9863c89cc-3250.jpg)
![Bílý čaj Formosa Red Jade (Hong Yu) White - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/2/d/2d4b62ac300da9e507f0ab3538f1da71-3250a.jpg)
Bílý čaj Formosa Red Jade (Hong Yu) White - 75 g
![Černý čaj Formosa Yu Chi Red Jade Black TTES 18 - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/0/c/0ccdab140dcbee86caf7c5f115bf84cb-1151.jpg)
![Černý čaj Formosa Yu Chi Red Jade Black TTES 18 - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/6/7/67b85be603e53193933a411c682e002e-1151a.jpg)
Černý čaj Formosa Yu Chi Red Jade Black TTES 18 - 75 g
![Čajová souprava Phung](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/d/3de8706a7ca0c5f91f48ab77e410a29c-4837-1.jpg)
![Čajová souprava Phung](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/a/4/a45c4872233caaf84a0e40b5557ba2d9-4837-2.jpg)
Čajová souprava Phung
![Čajová souprava Phung B](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/9/d999f2324685b011aed5941d757dbcfa-4837-3.jpg)
![Čajová souprava Phung B](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/a/4/a45c4872233caaf84a0e40b5557ba2d9-4837-2.jpg)