Tento legendární povzbuzující nápoj je připravován zaléváním drcených lístků Cesmíny paraguyajské (Ilex paraguariensis), rostoucí v zemích Latinské Ameriky. Nejčastějši popíjeným druhem je Maté zelené známé pod jménem Maté Rancho, na výběr ovšem máme i z dalších variant, např. pražené Maté známé jako Maté Pampero nebo Maté smíchané s citrónovou trávou známé jako Maté Lemon. Již před stovkami let popíjeli Maté indiánské kmeny Guaraní žijící na území dnešní Paraguaye, a to nejen díky povzbuzujícím účinkům. Často jej používali při provádění rituálů a podle některých zdrojů fungovalo Maté svého času také jako platidlo. Nikde ve světě se Cesmíně Paraguayské nedaří růst lépe než ve své domovině – Jižní Americe. Drtivá většina produkce pochází z Paraguaye, Brazílie a Argentiny. Pití maté vyžaduje také speciální příslušenství. Tradičně se pije ze speciální nádoby zvané kalabasa, která může být vyrobena z přírodní tykve nebo keramiky, za pomocí trubičky bombilly, která má na svém konci sítko, aby nedošlo k jejímu ucpání.

Rychlé info
Maté CoconutMaté Coconut

Maté Coconut

Skladem
od 220 Kč
Lákavá směs brazilského zeleného maté s exotickým kokosem a lahodnou bílou čokoládou.
Rychlé info
Maté MintMaté Mint

Maté Mint

Skladem
od 61 Kč
Směs zeleného maté a marocké máty nany. Povzbuzující nápoj s osvěžující chutí.
Rychlé info
Maté Orange GingerMaté Orange Ginger

Maté Orange Ginger

Skladem
od 174 Kč
Směs zeleného maté, pomerančové kůry a zázvoru. Pikantní maté ideální pro zahřátí.
Rychlé info
Maté IntelligentMaté Intelligent

Maté Intelligent

Skladem
od 81 Kč
Směs zeleného maté, ginkga, pomerančové kůry, guarany, květů pomerančovníku, guavy, květů slézu, aroma.

Proč používat kalabasu a co to vlastně je?

Proč používat kalabasu a co to vlastně je?

Kalabasa je tradiční nádoba na pití Yerba Maté. Obvykle bývá vyrobená z vydlabané a vysušené tykve rostliny CALABASH (tropická popínavá rostlina z čeledi brukvovitých), takže je lehká a skladná. Název tak odkazuje nejen na rostlinu ale i na nádobu, která se z ní vyrábí.