+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Čaje, sypané a balené čaje, zelený čaj, kvetoucí čaj, ...

Kvalitní čaje z celého světa

Naše lidstvo zná a popíjí čaj už pár tisíc let. Zpočátku se jednalo o jeho ryze praktické využití čerpající z příznivých účinků čaje na lidský organismus (při vnitřním i vnějším využití). Surové čajové listy se obvykle vařily spolu s dalšími přísadami a vytvářely výživný a zdraví prospěšný nápoj – považovaný za čajový lék. Později se lístky začaly sušit a lisovat nebo drtit na jemný čajový prach. Čaj byl nejdříve používán mnichy k meditacím a léčení, své místo měl také v armádě. Popularita čaje neustále narůstala a spolu s tím se měnily metody jeho pěstování a zpracování. Nakonec se čaj osamostatnil a důraz byl kladen na čistou chuť připraveného nálevu. Tímto mezníkem se začala formovat rafinovaná čajová kultura oslovující v současnosti takřka celý svět. Postupně vzniklo 6 nejznámějších čajových sort – čaje bílé, zelené, černé, žluté, oolongy a puery. Některé druhy čaje a mistrné formy jeho přípravy patřily pouze do nejvyšší společnosti, existovaly ale také veřejné čajové párty. Významným mezníkem historie čaje je rok 780, kdy čajový mistr Lu Yu vydává Klasickou knihu o čaji. Hodnota čaje mnohonásobně narůstala (např. specifické způsoby jeho pěstování a zpracování byly střeženy) a čaj se stával žádaným obchodním artiklem.


Zobrazit filtraci produktů Skrýt filtr produktů
Země původu:
Příznaky zboží:
Dostupnost:


12310203034

Příbuzné články

 Legendy o čaji

Publikováno: 14. 10. 2016

Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l.

celý článek

 Historie čaje

Publikováno: 14. 10. 2016

Čaj je nápoj, který nás provází každodenním životem a mnoha lidem se možná proto zdá až příliš všední a obyčejný. Je téměř neuvěřitelné, že se v Evropě objevil teprve před několika sty lety. 

celý článek

 Čajovník čínský

Publikováno: 14. 10. 2016

Čajovník čínský je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica.

celý článek

 Druhy čajů a dělení čajů všeobecně

Publikováno: 14. 10. 2016

Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. 

celý článek

 Oolongy z Thajska

Publikováno: 14. 10. 2016

Historie thajských čajů není dlouhá, v rámci vytlačování pěstování máků určeného k výrobě opia, začali Thajci pěstovat před pár desítkami let pěstovat a vyrábět čaj. 

celý článek

 Čaje a Čína

Publikováno: 14. 10. 2016

Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.

celý článek

 Čínský čajový rituál Gong Fu Cha

Publikováno: 14. 10. 2016

Nejen Japonsko má svůj čajový rituál. Čínský nevyžaduje striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti. 

celý článek

 Bílý čaj

Publikováno: 14. 10. 2016

V poslední době se do popředí zájmu lidí dostává bílý čaj. Pro svoji chuť a působivé účinky na lidské zdraví bývá často vyhledávaným zbožím na našem trhu. Co je vlastně bílý čaj a odkud pochází? 

celý článek

 Vázané kvetoucí čaje

Publikováno: 14. 10. 2016

Vázané a vázané kvetoucí čaje patří k oblíbeným a netradičním variantám čínského čaje. Tyto čaje poutají především vizuálně, kdy nám před očima v pár minutách vykvetou.

celý článek

 Matcha - Mačča - japonský práškový zelený čaj

Publikováno: 14. 10. 2016

Japonský práškový čaj Matcha je unikátní svým způsobem zpracování a svojí historií. Jeho cesta začíná v Číně a v 12. století také v Japonsku.

celý článek

 Věda o čaji: Vliv čaje na kondici mozku

Publikováno: 20. 11. 2019

Nedávná studie pod vedením vědců Singapurské národní univerzity odhalila, že běžní pijáci čaje mají ve srovnání s nekonzumenty čaje lépe organizované mozkové oblasti.

celý článek

 Sypané a sáčkové čaje

Publikováno: 28. 11. 2019

Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.

celý článek

 Čajem prodchnutý (nejen) vánoční dárek

Publikováno: 5. 12. 2019

Vymyslet originální dárek může být poměrně náročnou záležitostí. Pokud však má váš cílový objekt zálibu v popíjení čaje, máte vyhráno. Vyberte dárek za pomoci našeho dárkového rozcestníku světem čaje.

celý článek

 Čaj pro každou denní dobu

Publikováno: 10. 12. 2019

Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne. 

celý článek


Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Tak neváhej a přihlaš se do našeho zpravodaje.

Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím