+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Čínské černé (červené) čaje

Černé neboli čínské červené čaje

Tato sorta je v Číně pravděpodobně známa už od 7. století a původně se nazývala šedým čajem. Později se zažilo a v Číně dodnes udrželo označení červený čaj spojené s barvou nálevu. Černý čaj je název užívaný v západním světě a také pro čaje z jiných zemí, nežli je Čína. Po chuťové a vonné stránce se jedná o silnější a výraznější čaje, což je dáno plnou oxidací čajových lístků. Během zpracování jsou nejdříve vystaveny působení slunce nebo teplého vzduchu, dokud nejsou dostatečně měkké k svinování, které je důležitou částí výroby. Dochází zde k narušení buněčné struktury lístků, vedoucí k uvolnění silic a enzymů, což má hlavní vliv na výslednou chuť a vůni čaje. Kdysi výhradně ručně prováděná činnost je dnes vykonávána hlavně speciálně pro tento účel zhotovenými stroji – rollery. Další částí je třídění lístků dle velikosti, dostatečně velké lístky jsou vystaveny oxidaci. Lístky se rovnoměrně rozprostřou do vlhkého prostředí s nižší teplotou a nechají se oxidovat. Konečné sušení probíhá ve velkých pecích (modernější způsob) nebo na pánvích wok nad otevřeným ohněm.


Zobrazit filtraci produktů Skrýt filtr produktů
Země původu:
Dostupnost:


12

Příbuzné články

 Obecné zásady pro přípravu čaje

Publikováno: 29. 7. 2019

Příprava lahodného čaje nemusí být nikterak složitá. Může jít o svižný ranní čaj, relaxaci, kdy si každý nálev patřičně a v klidu vychutnáme nebo o rituál.

celý článek

 Zpracování čajových sort

Publikováno: 14. 10. 2016

Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. 

celý článek

 Druhy čajů a dělení čajů všeobecně

Publikováno: 14. 10. 2016

Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. 

celý článek

 Čaje a Čína

Publikováno: 14. 10. 2016

Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.

celý článek


Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Tak neváhej a přihlaš se do našeho zpravodaje.

Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím