+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Srí Lanské čaje

Čaje ze Srí Lanky (Cejlonu)

Srí Lanka - Cejlon, ostrovní stát ležící v Arabském moři jihovýchodně od Indie, je jedním z nejvýznamnějších světových producentů. Čaj se zde pěstuje ve více než 50 oblastech a podoblastech, v různých geografických, půdních i klimatických podmínkách. Nejdůležitějším faktorem pro růst a následně též sklizeň lístků je období dešťů (monzunů), které přichází do oblastí na jihu a západě ostrova v době od května do září, zatímco do oblastí na severu a východě ostrova od října do prosince. V tomto období se až na výjimku, kterou je oblast Nuwara Eliya, kde jsou deště mírné a kde sklizně probíhají prakticky celoročně, nesklízí, nejlepší čaj pak obvykle pochází ze sklizní prováděných v suchých měsících, kdy lístky dorůstají dlouho a jejich kvalita se tím výrazně zvyšuje. V nížinných oblastech je výrazně vyšší průměrná roční teplota (okolo 20°C) a vlhkost než v oblastech horských a vysokohorských. Podle nadmořské výšky, v níž byl čaj vypěstován se cejlonská produkce často dělí na nížinné (lowgrown), horské (midgrown) a vysokohorské (highgrown) čaje. Obecně a zjednodušeně lze říci, že vysokohorské oblasti produkují list nejkvalitnější, zatímco v nížinných oblastech je dosažení prvotřídní kvality výrazně složitější.


Zobrazit filtraci produktů Skrýt filtr produktů
Země původu:
Dostupnost:



Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Tak neváhej a přihlaš se do našeho zpravodaje.

Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím