+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Čínské černé (červené) čaje

Černé neboli čínské červené čaje

Čajová sorta zahrnující plně oxidované čaje, kde zůstává jen málo flavanolů (neokysličené polyfenoly). Ty jsou přeměněny na theaflaviny a thearubiginy, které dávají nálevu tmavou barvu a typickou chuť a vůni. Nejdříve se čajové lístky rozprostřou na sušící plátna, po několika hodinách listy zavadnou a dají se snadno svinout do ruliček. Při rolování lístků (kdysi ručně, dnes strojově) dojde k narušení buněčné membrány a přírodní polyfenoly reagují s kyslíkem a enzymem polyfenolázou, dochází k chemickým změnám a výslednému vzniku černého čaje. Toto trvá jednu až tři hodiny při teplotách 24 až 29 °C. Čím delší je tento proces, tím čaj více barví, avšak ztrácí jemnější chutě. Nakonec je oxidace zastavena prudkým zahřátím lístků. V Číně jsou černé čaje známy pravděpodobně už od 7. století, jmenovali se však šedé čaje. Později se zažilo označení spojené s barvou nálevu - červený čaj. Černé se obvykle je termín používaný v západním světě a také pro čaje jiných zemí, nežli je Čína. Nejznámější černé čínské čaje pochází z oblastí Yunnan a Anhui.


Zobrazit filtraci produktů Skrýt filtr produktů
Země původu:



Příbuzné články

 Obecné zásady pro přípravu čaje

Publikováno: 29. 7. 2019

Příprava lahodného čaje nemusí být nikterak složitá. Může jít o svižný ranní čaj, relaxaci, kdy si každý nálev patřičně a v klidu vychutnáme nebo o rituál.

celý článek

 Zpracování čajových sort

Publikováno: 14. 10. 2016

Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. 

celý článek

 Druhy čajů a dělení čajů všeobecně

Publikováno: 14. 10. 2016

Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. 

celý článek

 Čaje a Čína

Publikováno: 14. 10. 2016

Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.

celý článek

 Čajem prodchnutý (nejen) vánoční dárek

Publikováno: 5. 12. 2019

Vymyslet originální dárek může být poměrně náročnou záležitostí. Pokud však má váš cílový objekt zálibu v popíjení čaje, máte vyhráno. Vyberte dárek za pomoci našeho dárkového rozcestníku světem čaje.

celý článek

 Čaj pro každou denní dobu

Publikováno: 10. 12. 2019

Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne. 

celý článek

 Letní osvěžení v podobě ledových čajů

Publikováno: 29. 5. 2020

Více a více se blíží horké letní dny a mnozí určitě uvažujete nad šálkem horkého čaje o jeho přeměně v osvěžující a povzbuzující chladivý nápoj. Povíme vám, jak na to!

celý článek

 Recepty plné osvěžujících čajů!

Publikováno: 17. 6. 2020

S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.

celý článek


Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Tak neváhej a přihlaš se do našeho zpravodaje.

Ochrana proti spamu vložte 3 znaky z obrázku:
image  
Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím