Pro japonské zelené čaje je typická strojová sklizeň, zastavení oxidace za pomocí horké páry a specialitou je zastiňování některých čajových keřů po několik týdnů před sklizní. To způsobuje, že listy čajovníků mají sytě tmavou, zelenou barvu a v nálevu vytvářejí více sladkosti nebo také pátou chuť, tzv. umami, kdy čaj není ani sladký, ani slaný, ani kyselý a ani hořký. Nezastíněné japonské čaje se vyznačují silnější a svíravější chutí.
Publikováno: 14. 10. 2016
První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo“ první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.
celý článekPublikováno: 29. 7. 2019
Příprava lahodného čaje nemusí být nikterak složitá. Může jít o svižný ranní čaj, relaxaci, kdy si každý nálev patřičně a v klidu vychutnáme nebo o rituál.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň a produkují tak čaje nižších tříd.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny a celkově vytvářet vhodné podmínky pro růst kořenů.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Čaje z oblasti Uji mají omamnější chuť a vznešenější barvu, než je tomu v případě čajů z jiných japonských provincií. Mezi farmáři a obchodníky v čajovém průmyslu je ceněno výjimečné postavení této oblasti.
celý článekPublikováno: 12. 8. 2019
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Japonské zelené čaje tvoří úžasnou a pestrou paletu, ze které si vybere prakticky každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Japonský čajový obřad (chadō nebo sadō) je tradičním rituálem ovlivněným zen buddhismem, při němž je práškový zelený čaj zvaný matcha obřadně připravován čajovým mistrem a servírován malé skupině hostů během poklidného sezení.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Japonské zelené čaje k těm nejvíce oblíbeným. Vyzkoušejte lahodné japonské zelené čaje ze sáčku, které si rychle připravíte např. na cestách.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Japonský práškový čaj Matcha je unikátní svým způsobem zpracování a svojí historií. Jeho cesta začíná v Číně a v 12. století také v Japonsku.
celý článekPublikováno: 14. 10. 2016
Vybrali jsme pro Vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.
celý článekPublikováno: 10. 12. 2019
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
celý článekPublikováno: 29. 5. 2020
Více a více se blíží horké letní dny a mnozí určitě uvažujete nad šálkem horkého čaje o jeho přeměně v osvěžující a povzbuzující chladivý nápoj. Povíme vám, jak na to!
celý článekPublikováno: 17. 6. 2020
S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.
celý článekPublikováno: 3. 11. 2020
Tamaryokucha a Kamairicha jsou v japonské produkci čaje specifické tím, že kopírují některé čínské pracovní postupy. Oba dva typy čaje vám níže blíže přiblížíme a vysvětlíme historii jejich původu.
celý článek