+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Černé čaje

Černý čaj - favorit západního světa

Čajová sorta zahrnující plně oxidované čaje, kde zůstává jen málo flavanolů (neokysličené polyfenoly). Ty jsou přeměněny na theaflaviny a thearubiginy, které dávají nálevu tmavou barvu a typickou chuť a vůni. Nejdříve se čajové lístky rozprostřou na sušící plátna, po několika hodinách listy zavadnou a dají se snadno svinout do ruliček. Při rolování lístků (kdysi ručně, dnes strojově) dojde k narušení buněčné membrány a přírodní polyfenoly reagují s kyslíkem a enzymem polyfenolázou, dochází k chemickým změnám a výslednému vzniku černého čaje. Toto trvá jednu až tři hodiny při teplotách 24 až 29 °C. Čím delší je tento proces, tím čaj více barví, avšak ztrácí jemnější chutě. Nakonec je oxidace zastavena prudkým zahřátím lístků.


Zobrazit filtraci produktů Skrýt filtr produktů
Země původu:
Příznaky zboží:
Dostupnost:


1236

Příbuzné články

 Obecné zásady pro přípravu čaje

Publikováno: 29. 7. 2019

Příprava lahodného čaje nemusí být nikterak složitá. Může jít o svižný ranní čaj, relaxaci, kdy si každý nálev patřičně a v klidu vychutnáme nebo o rituál.

celý článek

 Zpracování čajových sort

Publikováno: 14. 10. 2016

Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. 

celý článek

 Druhy čajů a dělení čajů všeobecně

Publikováno: 14. 10. 2016

Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. 

celý článek

 Nepálský čaj - vznik, výroba, organický čaj

Publikováno: 14. 10. 2016

Nepál – chudá himálajská země, rodiště Buddhy a producent výtečných a vyhledávaných černých čajů, které dosahují stejných kvalit jako čaje ze sousedního Darjeelingu.

celý článek

 Indie a čaj

Publikováno: 14. 10. 2016

Indické čaje jsou i přes svoji krátkou dobu existence známy po celém světě. Jaká je cesta indického čaje od počátku? Jaký je čaj v Ásámu, Darjeelingu nebo v Nilgiri?

celý článek


Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Tak neváhej a přihlaš se do našeho zpravodaje.

Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím