Vše potřebné k čínskému nebo japonskému čajovému obřadu na jednom místě. Čajové obřady představují mistrovský stupeň práce s čajem. Pro jejich správné provedení je zapotřebí řada náčiní a propriet společně s prvky, které prohlubují atmosféru a celkovou energii místa konání obřadu. Pokud bychom srovnávali čínský obřad s japonským, pak čínský není zdaleka tak striktní a můžeme do něj vnést více z naší osobnosti nebo ho přizpůsobit přáním hosta. Čínský čajový obřad se nazývá Gong Fu Cha a představuje také způsob dokonalého poznání čaje – podoby čajových listů, jejich vůní, chutí a barvy, kterou do nálevu vnáší. Pro jeho správné provedení potřebujeme např. čajové moře, yixingovou konvičku, čichací soupravu, čajové propriety (lopatku, trychtýř a pinzetu) a čajovou sošku. Japonský čajový obřad se nazývá chadō a jeho vznik byl ovlivněn zen buddhismem. V průběhu celé japonské ceremonie je malé skupině hostů mistrem připravován zelený práškový čaj matcha na dva způsoby – koicha (hustý čaj) a usucha (řídký čaj). K náčiní potřebnému k přípravě matchy je zapotřebí miska chawan, metlička chasen a lžicka chashaku.


Matcha obřad

Japonský čajový obřad

Japonský čajový obřad je tradičním rituálem ovlivněným zen buddhismem, při němž je práškový zelený čaj zvaný matcha obřadně připravován čajovým mistrem a servírován malé skupině hostů.