Výtečná sorta TGFOP indického assamského čaje z oblasti Mangalam. Celistvé listy s vysokým množstvím zlatých tipsů. Typická silná, hutná, avšak v porovnání s jinými assámskými čaji celkově jemnější a nasládlá chuť.
Assamský čaj je po Darjeelingu asi nejznámější a nejvyhledávanější indický čaj. Svůj věhlas si získal především díky svým kvalitám. Assamský stát se nachází na území Indie. Rozlohou je podobný České republice. Většina území je nížinné a jedná se o část Indie s největším množství srážek. I proto je území vhodné pro pěstování vysoce jakostního čaje. Rozdílem ve srovnání s Darjeelingem je výroba čaje z assámské variety čajového keře. To se zasazuje o zcela ojedinělou chuť odlišnou od černých (červených) činských čajů pocházejících z variety sinensis (pozn. Čajovník čínský - Camelia sinensis se obvykle vyskytuje ve dvou varietách, a to Camelia Sinensis var. sinensis a Camelia Sinensis var. assamica, z nichž druhá má přirozeně vyšší obsah kofeinu, větší listy, zvládá nižší nadmořské výšky a ostřejší slunce). Aromatický profil assámských čajů se různí podle konkrétního typu čaje, avšak obecně je popisován jako sladový se silnou a plnou chutí. Mnozí tak tyto čaje považují za sníďanové a dochucují je mlékem.
Čajová zahrada Mangalam se rozkládá na 118 hektarech v assámském okrese Sibsagar. Zahrada je průkopníkem v tvorbě konceptu ideálního uspořádání čajové zahrady. Vysázeny jsou zde především klonální odrůdy čajových keřů, které se v nálevu projevují jemnější chutí, tóny kakaa a lehkou ovocností.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
1. nálev: voda o teplotě mezi 80°C a 90°C, louhovat 2 až 4 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.