Gaiwan patří k rozšířeným a tradičním čajovým proprietám k louhování čajových lístků. Ideální je k degustaci čaje nebo k přípravě čaje pro méně osob. Gaiwan je pojmenování pro čajovou misku s pokličkou a jeho používání se rozšířilo v dobách vlády dynastie Čching. Často se také pojmenovává jako zhong (čung).

Střípky z historie gaiwanu

Předchůdcem gaiwanu byla miska chawan, kterou asi nejlépe vystihuje popis slavného čajového mistra Lu Yu: „Tato zvláštní miska musela být dostatečně velká, aby pojala všechny nástroje a činnosti spojené s přípravou čaje, a zároveň dostatečně malá, aby se dala pohodlně držet v rukou během popíjení.“ K přechodu od chawanu ke gaiwanu došlo za vlády dynastie Ming a dále za vlády dynastie Qing byl gaiwan uznám za oficiální císařskou nádobu určenou k popíjení čaje.

Z čeho se gaiwan skládá?

Gaiwan se skládá z celkem tří částí – talířek (tuo), miska (wan) a víčko (gai). Podstata talířku je jasná a jde o snazší přenášení misky plné horké vody a také o higiencké důvody, kdy se misky dotýkal až ten, kdo z ní popíjel čajový nálev (pozn. původně se čaj pil přímo z misky a nikam se nesléval). Miska gaiwanu má ode dna se rozšiřující tvar, což způsobuje rychlejší ochlazování nálevu a vytváří větší aromatickou plochu. Rozšiřující se tvar vychází také z původního určení gaiwanu na zelené čaje nebo světlé oolongy (charakteristické velkými listy, které neproklouzávali z nálevu do úst), které se louhovali v chladnější vodě. Víčko je spíše novodobou záležitostí zabraňující unikání čajového aroma a zároveň slouží jako sítko, skrz které můžeme čaj usrkávat nebo slít do jiné misky. Gaiwany jsou nejčastěji vyráběné z porcelánu, skla, keramiky nebo yixingské kameniny.

Příprava čaje ve zhongu

Práci se zhongem zvládne každý, ačkoliv někomu se tento způsob přípravy může zdát z počátku složitý a nepraktický. Vše je však pouze otázkou praxe a samozřejmě také správného výběru (můžeme si např. vybrat gaiwan s několika malými dírkami ve víčku namísto gaiwanu, kde musíme víčko pro slití nálevu držet lehce odklopené).

  1. Gaiwan si nejdříve předehřejeme trochou vroucí vody (tento krok můžete klidně vynechat).

  2. Nasypte do gaiwanu přiměřené množství čaje (malou čajovou lžičku, cca 3 gramy nebo podle vlastních preferencí). Pokud jste gaiwan vyhřáli, přiklopte lístky víčkem a po chvilce k nim přivoňte.

  3. Následně zalijte lístky horkou vodou. Teplotu určíme podle druhu čaje, u zelených čajů bychom se měli pohybovat v rozmezí 70 až 85 °C. Vodu lijte po stěně gaiwanu tak, aby se lístky zvířily.

  4. Pokud připravujete oolong čaj, nechte lístky louhovat maximálně 30 vteřin a nálev slijte – jedná se nultý nálev, který lístky opláchne a zvláční.

  5. Dobu louhování uzpůsobte svým preferencím. Zhruba od třetího nálevu (u vícenálevových čajů) lijte vodu doprostřed gaiwanu, čímž narušíme vrstvu čajových lístků.

  6. Během louhování můžete občas pokličku nadzvednout, přivonět si a zároveň hranou pokličky čaj rozmíchat.

  7. Velmi jemné zelené nebo bíle čaje se doporučuje louhovat bez pokličky.

  8. Nálev můžete buď slít do misky (příp. sléváčku) nebo rovnou popíjet z gaiwanu.