Druhy japonských čajů

Japonské zelené čaje tvoří úžasnou a pestrou paletu, ze které si vybere prakticky každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň a pokud na fotografii uvidíte zahradu tvořenou stejnými liniemi stejně zastřihnutých čajových keřů, jedná se s nějvětší pravděpodobností o japonskou čajovou plantáž. Dalším specifikem je zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace nikoliv čínským způsobem v hlubokých wok pánvích, ale horkou párou. Níže vám blíže představíme nejznámější japonské čaje.
Ručně sbíraný čaj versus čaj sbíraný strojem
Většina japonské produkce se v dnešní době sklízí za pomoci strojů. Japonci tuto technologii stále zdokonalují a je s její pomocí dosahováno výborných výsledků v kvalitě čajů. I přesto dosahují ručně sbírané čaje vyšších kvalit, bývají však poměrně vzácné. Čajové keře se pro každý typ sběru pěstují odlišně. V případě strojového zpracování pokračuje růst v místě, kde došlo k předchozímu ustřihnutí lístků. V případě ručního sbírání se dbá na to, aby se stříhaly pouze vybrané části čajovníku, tudíž nedochází k oslabení či poškození rostliny.
Čaje vyrobené z lístků zastiňovaných čajových keřů
K zastiňovaným zeleným čajům se řadí matcha, gyokuro a kabusecha. V případě prvních dvou čajů se jedná 20 až 25 denní stínění, v případě čaje kabusecha jsou čajové keře stíněny 7 až 14 dní. Správná délka stínění má zásadní vliv na charakter čaje. Tento proces omezuje fotosyntézu a spolu s tím přeměnu aminokyselin na katechiny, které jinak vnáší do čaje svíravost. V listech se také zvyšuje podíl chlorofylu, což vede ke změnám v přirozeném obsahu kofeinu, cukrů a flavanolů. Nálev z těchto čajů má obvykle sytě zelenou barvu a chuťově jsou plné, kulaté a plné sladkosti – připomínají umami.
Matcha – vzniká z lístků určených pro výrobu čaje gyokuro, které jsou zbaveny žilnatiny (a nazývají se tencha), specificky zpracovány a rozemlety mezi žulovými kameny na velmi jemný čajový prášek. Více se o tomto čaji můžete dozvědět v článku Matcha - Mačča - japonský práškový zelený čaj.
Čaje vyrobené z lístků nezastiňovaných čajových keřů
Čajové lístky vyrůstající na přímém slunečním světle obsahují větší množství zdraví prospěšných katechinů, které jsou současně také strůjcem lehce svíravé chuti čaje a svěžesti. Tyto čaje mívají jemně zelenou barvu se zlatavým nádechem. Typickými zástupci jsou čaje sencha, bancha nebo tamaryokucha.
Sencha
Po sklizni procházejí čajové lístky napařováním, sušením, svinováním a tříděním. Jedná se o totožný proces, jako v případě čaje gyokuro. Sencha patří v Japonsku k nejvíce oblíbeným čajům a jeho charakter je dokonalým vyvážením osvěžující, plné a trpké chuti, která může v případě vyšších sort přecházet do sladkých tónů.
Sencha Fukamushi
Tato varianta senchy prochází procesem napařování delší dobu, než je typické. To způsobuje, že se lístky rozštěpí a dodávají do nálevu silnější a plnější chuť. Nálev má díky tomu temně zelenou barvu, což je dáno rychlejším a snažším louhováním takto zpracovaných lístků.
Sencha Karigane
Tento typ senchy je tvořen stonky oddělenými od čajových lístků kvalitních druhů tohoto čaje. Karigane obsahuje více L-theaninu, což dodává nálevu plnou chuť a více sladkosti. Výhodou tohoto čaje dobrý poměr cena / výkon, protože stonky jsou vedlejším produktem při výrobě čaje.
Bancha
Tento čaj se vyrábí z na čajovníku níže položených lístků a chuťově je tak výraznější. Jeho výhodou je nižší obsah kofeinu a příznivá cena, což jej předurčuje k pravidelnému pití. V Japonsku je tento čaj často zdarma podáván v restauracích.
Tama / Kama – ryokucha
Tamaryokucha je japonská specialita, kde je při zpracování využito několika typicky čínských postupů. V případě Tamaryokuchy je finální sušení lístků prováděni v bubnech, což dává vzniknout malým kudrlinkám. V případě Kamaryokuchy není oxidace zastavena horkou párou, ale pečením v pánvích.
Další varianty japonských čajů
V této části zmíníme čaje, které se vyznačují převážně lehkou a jemnou chutí a jsou vhodné pro každodenní popíjení. Jedná se o čaje připravované obvykle z lístků nezastiňovaných čajových keřů.
Gemnaicha
Genmaicha v sobě kombinuje lístky nejčastěji užívané pro výrobu Banchy nebo Senchy s praženou hnědou rýží. Škrob z rýže pravděpodobně způsobuje, že čaj není tolik kyselý a celkově se v chuti projevují pečené tóny, které mohou připomínat také kávové zrna.
Genmaicha Matcha Iri
Jedná se o kombinaci Genmaichy a Matchy. Matcha prášek, lístky Senchy / Banchy a hnědá rýže dodávají čaji plnou praženou chuť přirovnatelnou k chuti pražené kávy, obohacenou o svěžest Matchy. Nálev má sytě zelenou barvu. V tomto čaji se mísí uhlazenost s výraznou chutí.
Hojicha
Pro vznik Hojichy se nejčastěji používá lístky pro čaj Bancha. Méně často se lze setkat s Hojichou vyrobenou z lístků Senchy nebo Gyokura. Čaj zde prochází dodatečným pražením, což mu dodává specifickou chuť plnou chlebových a ořechových tónů. Obsahuje velmi malé množství kofeinu a bývá tak doporučován dětem nebo těhotným / kojícím matkám. Nálev má hnědou barvu a částečně jej lze chuťově přirovnat k černým čajům, které pochází např. ze Srí Lanky.
Kukicha
Kukicha, přezdívaný také „řapíkatý“ čaj v sobě kombinuje čajové lístky s řapíky listů zbylých po výrobě čajů sencha nebo gyokuro. Často se tak jedná o kvalitní čaj s delikátní chutí, kde řapíky dodávají nálevu jemnou a smetanovou složku a vyrovnávají pro japonské čaje typickou svíravost. Velmi oblíbený je tento čaj pro svůj nízký obsah kofeinu a potenciál pro přípravu osvěžujícího ledového čaje.
Yanagi
V průběhu válcování lístků pro čaj typu sencha vyjdou některé lístky nesprávně naplocho, jsou větší a připomínají vrbové lístky, odtud pochází také název čaje – Vrba je japonsky Yanagi. Nálev čaje je lehčí a má méně svíravou chuť a mnoho lidí tak dává tomuto čaji přednost a popíjí jej po jídle nebo mezi jídly.
Doporučené produkty10


Japonská souprava Matcha set Taro


Japonská souprava Matcha set Acer


Japonská souprava Matcha set Flower


Japonská souprava Matcha set Yumi


Porcelánová souprava Japan Tea Kobarutoburu 5ks


Zelený čaj Sencha Fukamushi Superior Kyoto - 40 g


Zelený čaj Sencha Kyoto Nibancha - 40 g


Zelený čaj Sencha Kawane - 10 g vzorek


Zelený čaj Sencha Superior Kyoto Uji - 40 g

