Letní osvěžení v podobě ledových čajů
Více a více se blíží horké letní dny a mnozí určitě uvažujete nad šálkem horkého čaje o jeho přeměně v osvěžující a povzbuzující chladivý nápoj. Asi nejméně náročné je přidání kostek ledu a pokud chcete, tak k tomu ještě pár kapek citronu. Za minimum času si tímto způsobem můžete vytvořit pravý ledový čaj bez konzervantů, chemických látek a velkého množství sladidel.
Který čaj vybrat?
K přípravě ledového čaje můžete využít čaje všech nám dostupných sort – čaje bílé, zelené, černé, žluté, oolongy nebo puery. Z hlediska jemných chutí a svěžesti jsou nejvíce preferované zelené čaje dávající nálev široké palety osvěžujících chutí a zelinkavých barev. Tmavé oolongy a černé čaje dávají tmavší nálev a vyzrálé ovocné a karamelové chutě. Velmi jemné a lahodné jsou bílé čaje – avšak bílé čaje ze spodních (starších) lístků čajovníku (např. Shou Mei) již budou chuťově pronikavější. Pravým opakem bílým čajům budou puery, které budou ve své chladivé chuti plné, hutné, zemité nebo s náznaky zelenosti a ostrosti, která je typická pro nevyzrálé sheng puery.
Jak na přípravu?
U přípravy ledového čaje se nabízí především dvě cesty, 1) vychlazení za tepla připraveného nálevu nebo 2) macerování čajových lístků za studena. Obě varianty mají své přednosti a přináší chuťově rozdílný zážitek. Pokud nejste příznivci výrazně ledových nápojů, můžete čaj připravit také louhováním při pokojové teplotě.
Vychlazení za tepla připraveného čaje
Pokud již máte s klasickou přípravou sypaných čajů zkušenosti, nebude pro vás tato metoda nic složitého. Zde můžete buď jednoduše připravit čaj přesně podle chuti, na kterou jste zvyklí a dát ho vychladit, nebo pro rychlé vychlazení si připravte čajový koncentrát, který po lehkém vychlazení zalijete studenou vodou s kostkami ledu a případně ještě dochutíte bylinami (máta, meduňka nebo např. zavinutka podvojná), citronem nebo sladidly. V případě koncentrátu dejte pozor na přelouhování čaje, které by vedlo k jeho trpké a svíravé chuti – louhujte např. v o trochu chladnější vodě, kdy zamezíte rychlému uvolňování nežádoucích látek do čaje.
Pokud nechcete klasicky připravený čaj chladit v lednici a máte kostky ledu, můžete čaj nalít do šejkru s kostkami ledu a vše dobře promíchat do úplného vychlazeni (zpočátku míchejte opatrně, neboť teplo by způsobilo menší „výbuch“ a ztrátám na čaji a suchém oblečení). Zde opět myslete na to, že led čaj zředí, a připravte tak o něco silnější nálev. Pokud nemáte šejkr, jednodušše doplňte kostkami ledu konvici nebo karafu s čajem.
Macerování za studena
Při macerování za studena v lednici je třeba počítat s větší časovou dotací. Ideálně pokud víte, že druhý den půjdete na výlet nebo zkrátka budete chtít mít po ruce vás oblíbený čaj ve své chladivé variantě, tak večer dáte do lahve vodu s čajovými lístky, zavřete do lednice a ráno už jen slijete nálev a máte vše připraveno. Mějte však na paměti, že různé sorty čaje vyžadují různě dlouhý čas na přípravu, např. oolongy nebo lisované čaje se mohou louhovat 12 hodin a více, záleží přitom také na množství lístků. Určitě se při hledání té vaší správné chuti nevyhnete experimentování, což nevnímejte jako negativum, neboť poznáte široké spektrum chuťových vrstev pravého sypaného čaje. Pro svižné macerování v rámci několika hodin použijte japonské zelené čaje. Macerování přináší výhodu v získání skutečně delikátní jemné chuti a příjemného aromatického profilu, při nízkých teplotách se vám do nálevu uvolní jen minimum svíravosti a trpkosti.
Ambientní čaje
Ambientní čaj označuje čaje připravené při pokojové teplotě (cca 18 až 24 stupňů). Takto připravené čaje bývají součástí zahraničních nabídek restaurací představující nealkoholický ekvivalent k vínu. Výborně se hodí podávané s nejrůznějšími druhy sýrů a lehkými jídly. Příprava ambientního čaje trvá přibližně 40 minut při použití cca 12 gramů čajových lístků na půllitr vody.
Ledové nečaje
Stejně dobré a báječné budou také ledové nápoje vytvořené z nečajů jako jsou např. rooibos, maté a nejrůznější ovocné čaje a byliny. Samozřejmě můžete vyzkoušet jednotlivé ingredience mezi sebou kombinovat, záleží zde především na tom, jak to to všechno bude bavit!
Tip! Každý vytvořený čaj můžete doplnit bylinkami jako je třeba máta, meduňka, zavinutka a vytvářet tak nové a zajímavé kombinace. Z dochucovadel se nebojte použít med nebo třeba třtinový cukr.