Správně vybrat čajovou konvičku k přípravě nebo servírování oblíbených čajů nebývá v záplavě tolika rozdílných druhů, stylů a materiálů snadnou záležitostí. Ideálně by konvička měla vyhovovat danému čaji, být esteticky krásná a praktická při používání. Tento článek si klade za cíl zjednodušit výběr konvičky tak, abyste si byli maximálně jistí, že bude naplňovat vaši představu.

Materiál konvičky

Materiál konvičky nám odpovídá na otázky, nakolik bude louhování konzistentní, jak dlouho zůstane čajový nálev horký a zdali má vliv na chuťový a vonný charakter čaje. Glazované a skleněné konvičky mají výhodu v tom, že jsou inertní a lze do nich připravovat různé druhy čajů, aniž by jeden čaj ovlivňoval charakter čaje druhého. Pokud si koupíte konvičku neglazovanou, např. z yixingu, tak počítejte s tím, že v průběhu času bude přijímat vůni používaného čaje. Tyto konvičky jsou určené buď pro charakterem podobné čaje nebo pouze na jeden jediný čaj.

Pozn.: konvičky z inertních materiálů jsou vhodné pro začátečníky, kteří zkouší různé druhy čajů a nemají příliš ustálené čajové preference. Není vůbec od věci si nejdříve koupit jednu univerzální konvičku a až postupem času dokoupit konvičky již s určitým záměrem.

Co se týče schopnosti udržet teplo, nejdéle horký váš čaj udrží litinové (primárně určené pro udržení horké vody, nikoliv čaje) nebo yixingové konvičky. V případě yixingových to je dáno silnější stěnou a hliněným složením, zvláště na železo bohatých jílů. Tyto konvičky vyžadují před použitím vyhřátí horkou vodou. Bez vyhřátí by si materiál vzal velkou část tepla z použité vody. Konvičky těchto materiálů jsou vhodné pro louhování čajů, kde používáme vodu o vysoké teplotě. Jedná se o pu erhy, černé čaje nebo oolongy. Vodu o takřka stejné teplotě udrží po celý louhovací čas, který bývá při posledních nálevech dlouhý několik minut. Pro louhování zelených čajů se naopak hodí skleněné nebo tenkostěnné materiály, kde je pokles teploty vody v průběhu vteřin výrazně rychlejší. Při poklesu k nižším teplotám se z čaje extrahují sladké i rostlinné tóny bez nadměrného louhování. Porcelánové a keramické konvičky můžeme označit za střed mezi sklem a yixingem / litinou co se ochlazujících a teplo zadržujících účinků týče. Při vyhřátí poměrně dobře drží konzistentní teplotu, a pokud louhujeme čaj bez víčka, více konvičku uzpůsobujeme pro přípravu zelených čajů.

Objem konvičky

Parametr, na který se taktéž při výběru zaměřte. Platí zde jednoduché úměry: čím větší objem, tím větší spotřeba čaje a čím větší objem a menší množství připraveného čaje, tím rychleji bude nálev chladnout. Jestliže víte, že čaj budete pít sám nebo maximálně ve dvou, vystačíte si s konvičkou o objemu pod 500ml (navíc mnoho čajů vydrží dva a více nálevů). Obdobně to platí pro preferenci čaje – pokud se zaměřujete na kvalitní a cenově dražší čaje vhodné k vychutnávání, relaxaci, rituální přípravě a poznávání rozmanitých chutí a vůní, pak bohatě postačí konvička malého objemu. Ve zkratce si odpovězte na následující otázky:

  1. Kolik čaje obvykle vypiji?
  2. Kolik lidí bude čaj popíjet?
  3. Preferuji spotřební nebo výběrové / vysoce kvalitní čaje?
  4. Kolik nálevů z čaje připravím?

Pozn.: mějte na paměti, že mokré lístky by měli zabírat maximálně 2/3 konvičky, v případě listím nadupané konvičky není louhování příliš efektivní.

Nízká nebo vysoká konvička?

Otázka spojená s podobou listu čaje. Čajové lístky nabývají na konci výrobního procesu mnoha podob, mohou být např. svinované, ploché a malého nebo velkého listu. Pro velkolisté čaje (především čínské čaje zelené a oolongy) jsou vhodnější konvičky orientované do výšky. Pro čaje plochého listu (především zelené japonské čaje) jsou vhodnější konvičky se širší základnou. Tento parametr sledujte spíše při popíjení výběrových čajů se skutečně bohatým chuťovým profilem, kde se zaměřujete na jejich autentickou přípravu – konvičky se vyvíjeli společně s čajem, a mnohé vznikli s cílem být maximálně funkční ve spojení s určitou skupinou čajů a metodou přípravy.

Z jaké země jsou čaje, které nakupuji?

Je báječné se při popíjení čaje moci co nejvíce přiblížit zemi jeho původu. Náš trh je v tomto směru poměrně pestrý a není tak náročné mít třeba k japonským čajům originální japonské konvičky, čínské konvičky z yixingu pro rituální přípravu čínských čajů nebo vietnamské čajové soupravy na lahodné čisté nebo jasmínem či lotosem ovoněné zelené čaje.

Stovky druhů čajů a jen jedna konvička?

Pokud do vašeho života čaj neoddělitelně patří, zvažte postupné pořízení několika konviček, z nichž každá bude splňovat určitý účel, např. pro přípravu čínských černých čajů, pro přípravu různých druhů čaje, pro přípravu jednoho oblíbeného čaje nebo pro přípravu většího objemu čaje pro více lidí.