Lapacho – nápoj Inků
![Incká pyramida Incká pyramida](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/7/d/7d0c929a4887b378092b97e53ac29315-lapacho-napoj-inku.jpg)
O co se vlastně jedná?
Lapacho je strom z Latinské Ameriky, podle legend popíjený již Inky před mnoha staletími. Ve vyšších horských polohách se dožívá stáří přes sedmset let. Surovina pro výrobu tohoto nápoje se získává z vnitřní kůry stromů Tabebuia serratifolia. Těchto stromů je ovšem mnoho poddruhů. Pouze stromy z takzvaného červeného a fialového lapacha (Tabebuia colorado a Tabebuia morado) slouží k získávání kvalitní kůry pro přípravu stejnojmenného nápoje. Jedná se v podstatě o malé podlouhlé úlomky kůry červenohnědé barvy.
Nápoj má pozitivní účinky při podpoře léčby mnoha neduhů, nejčastěji bývá spojováno s detoxikácí organismu, podporou imunity, podporou trávení, nedostatečném prokrvování končetin, potlačováním migrén. Navíc údajně zlepšuje činnost pohlavních orgánů a působí příznivě na hladinu cukru v krvi.
Jak nápoj z Lapacha připravíte?
Čtyři vrchovaté čajové lžičky lapacha převaříte 5 minut v 0,5l vody a poté necháte ještě 15 minut luhovat. Pokud je chuť lapacha příliš silná, můžete ho dosladit medem nebo cukrem. Dá se popíjet teplé i studené. Doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 1,5l.
Doporučené produkty1
![Bylinný čaj Lapacho](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/1/a/1a2743c58ee8ac1b3d46513854393a79-100231000.jpg)
![Bylinný čaj Lapacho](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/6/362bbeed2d5e01ec508cd3f19a40b1b7-8014a.jpg)