S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů – ať už půjde o čistý nebo ochucený čaj. My vám v článku níže naservírujeme několik osvěžujících receptů s lehkou přípravou a vysokou účinností! Jdeme na to!

Matcha v hlavní roli

Pokud se nechystáte na přípravu japonské matchy ceremoniálním způsobem, pak vás čeká svižná příprava pestré palety chutných svěžích a povzbuzujících nápojů.

Matcha limonáda

Na přípravu nápoje potřebujete lžičku matcha práškušálek vody o teplotě cca 70 °C, podle chuti javorový sirup, lžíci limetkové šťávy, pár plátků limetky, několik lístků máty a kostky ledu.

Jak na to? Matcha prášek v šejkru důkladně promíchejte s vodou (můžete použít i mixér nebo matchu připravit klasicky v chawanu metličkou zvanou chasen). Do sklenice dejte nejdříve limetky a listy máty a muddlerem pomačkejte (případně použijte cokoliv jiného s širším koncem) – jelikož se jedná o nápoj s rychlou přípravou, pomačkání umožní rychlé uvolnění chuťových látek. Následně přidejte limetkovou šťávu, kostky ledu a vše zalijte připravenou matchou. Tímto je nápoj připravený k pití!

Matcha s džusem

Jak na to? Matcha a džus spolu fungují naprosto báječně a nápoj z těchto dvou ingrediencí máte připravený v pár minutách. Jednoduše nasypte do šejkru lžičku matcha prášku a dolijte požadovaným množstvím pomerančového džusu. Pokud chcete nápoj méně sladký, přidejte navíc trochu čisté vody. Vše přelijte do sklenic s ledem a tím je příprava hotová.

Mléčná matcha

Jak na to? Matcha s mlékem je naším posledním tipem na matcha osvěžení. Funguje to stejně jako v případě džusu. Používám zde větší množství matchy – 3 lžičky, ale záleží na chuti každého. Matchu dolijte 0,3 dcl mléka, přidejte podle chuti kokos a vše promixujte. Pro sladší chuť můžete směs doplnit trochou ananasové šťávy. S matchou výborně chutná také klasický banánový koktejl! Pokud nemůžete laktózu, můžete použít kokosové mléko, do kterého přidáte lžičku matchy a lžičku medu nebo jiného sladidla, a vše opět promixujte a máte hotovo!

Zmrzlinová kukicha

Japonské čaje jsou obecně výborné v ledové variantě a poměrně rychle se louhují ve studené vodě. Pokud byste rádi svůj ledový čaj ozvláštnili, můžete do něj přidat pár kostek ruské zmrzliny. Jednoduše si připravte japonský čaj Kukicha, nechte jej vychladit, rozlijte do připravených sklenic a přidejte na kostky nakrájenou ruskou zmrzlinu zbavenou oplatku.

Karkade s lesním ovocem

Jak na to? Nejprve si připravte čaj z 3 lžic květů ibišku a podle chuti oslaďte medem nebo cukrem. Květy louhujte přibližně 8 minut a následně nechejte nálev zchladit. Ledový nápoj rozlijte do sklenic a přidejte mražené lesní ovoce, pár kostek ledu a dozdobte lístky meduňky.

Vietnam nealko Mojito

Jak na to? Nejprve si připravte silnější čaj ze zeleno čaje Vietnam. Na litr čaje použijte cca 20 gramů čajových lístků a louhujte ve vodě o teplotě cca 80 °C. Nálev doslaďte podle chuti třtinovým cukrem nebo jiným sladidlem a nechejte vychladit. Do připravených sklenic nebo džbánku vložte pár plátků citronu a mátových lístků, pomačkejte muddlerem (případně použijte cokoliv jiného s širším koncem) a přidejte trochu citrónové šťávy. Následně nalijte do tří čtvrtin obsahu vychlazený Vietnam, dolijte perlivou vodou a přidejte pár kostek ledu (poměr vody a čaje Vietnam si můžete uzpůsobit podle vlastní chuti).

Ledové trio na závěr

Na konec trojice dalších tipů na osvěžující čarování s čaji a nečaji. Maté s karamelem připravíte jednoduše klasickým vylouhováním maté, doslazením karamelem a protřepáním s ledem. Stejným způsobem si můžete připravit čaj Iron oolong s třtinovým cukrem, kde důkladné protřepání s ledem vytvoří bohatou pěnu a celému nápoji se díky tomu přezdívá „čajové pivo“. Pokud vám chutná indický čaj yogi (připravuje se z yogi koření, mléka a černého čaje), pak jej zkuste vychladit a určitě nebude litovat!