Medový keř Rooibos - Aspalathus linearis

Zapomenutý, objevený, zapomenutý a zase objevený, taková by mohla být ve stručnosti historie čaje rooibos. Jihoafrický keř, ze kterého se nápoj vyrábí, najdeme v provinciích Západní a Severní Kapsko, v oblasti Cedrového pohoří.
Od Khoisanů do Evropy
Khoisané, původní obyvatelé těchto míst, patřili k prvním, kteří tento keř zpracovávali a velmi dobře znali jeho léčivé účinky. Nic však netrvá věčně a národ pomalu vymíral a spolu s ním se vytrácela jeho kultura i znalosti a na léčivý keř se zapomnělo. Naštěstí v roce 1772 byl Rooibos opět objeven skupinou botaniků a díky své výjimečné chuti se stal vyhledávaným a později běžným nápojem u nás v Evropě. O to, že se nápoj v Evropě tak rozšířil, se však nezasloužili botanici, ale muž jménem Benjamin Ginsberg. Ten byl rooibosem natolik zaujat, že ho začal skupovat a poté ho prodával v Evropě. V této době byl nazýván horským čajem. Rozmach tohoto čaje tentokrát zabrzdila 2. světová válka.
Rooibosový boom
Pár desítek let tak trvalo, než nastal velký „rooibosový“ boom, kdy se o nápoj začaly zajímat i vědecké instituce, které potvrdily mnoho léčivých účinků a informace o potvrzených studiích se šířily rychlým tempem a nápoj se brzy dostal i do střední a východní Evropy, kde silně konkuroval tradiční čajové nabídce.
Způsob zpracování
Keř, ze kterého se rooibos vyrábí, se jmenuje Čajovníkovec Kapský (Aspalathus linearit). Roste na suchém a písčitém prostředí ve výšce nad 450 metrů nad mořem a produktivní je po dobu 4 až 5ti let. Vysazuje se v období od března do února, poté musí uplynout minimálně půlrok, než se začne poprvé sklízet. Ručně se sklízí listy i větve a ty se následně mechanicky rozdrtí na malé kousky. Následuje fermentace, během které získá rooibos svoji typickou, červenohnědou barvu. Poté se zabalí a pozdrav z Afriky může putovat po světě.
Vitamíny, minerály a jejich léčivé účinky
Rooibos obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a rozhodně se vyplatí ho pravidelně pít. Nechybí ani antioxidanty a stopové prvky. Pít ho můžeme kdykoliv, protože neobsahuje kofein. Rooibos obsahuje také fluor, který posiluje zubní sklovinu a preventivně tak působí proti vzniku zubního kazu. Ačkoliv rooibos neobsahuje katechiny typické pro keře čajovníku, najdeme v něm dihydrochalkony, flavony a flavonoly. Dále obsahuje např. kyselinu askorbovou, rutin nebo luteolin. Potvrzené jsou i antitoxické, antibakteriální a protiplísňové účinky (kyselina fenolová) a další výzkumy stále pokračují v laboratořích po celém světě. Hlavní výzkum však probíhá tam, kde rooibos znají nejlépe, v Bloemfontainu (JAR).
Další příznivé účinky rooibosu
Pomůže nám s nespavostí, proti stresu, při úzkosti, s bolestmi hlavy, dále působí na vysoký krevní tlak a tlumí depresi. Prokázán je i pozitivní vliv při žaludečních a zažívacích problémech (průjmy, vředy, pálení žáhy nebo také zácpa). Díky obsahu stopových prvků, které jsou složením i obsahem podobné mléku, se může rooibos využívat jako náhrada mléka u dospívajících. Stejný přínos má i pro lidi trpící nesnášenlivostí a alergií na mléko. Čaj je možné dochutit mnoha různými způsoby. Přidáním mléka nebo smetany jej zjemníte, je možné ho přisladit cukrem nebo medem. Rooibos je sám od sebe mírně nasládlý a s troškou citronu nepotřebuje již žádné další dochucení. Výborně se hodí na doplnění minerálních látek po sportu či těžké fyzické námaze.
Doporučené produkty10


Rooibos Pure Supergrade


Rooibos Vanilla


Rooibos Karamel


Rooibos Green Chladivé jahůdky


Rooibos Strawberry Cream


Rooibos Africké léto


Rooibos Pretty Woman


Rooibos Slunce v buši


Rooibos Green Supergrade

