Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny, vytvářet v ní vhodné pH, provzdušňovat ji a celkově vytvářet vhodné podmínky pro růst kořenů.

V Japonsku má mnoho čajových plantáží přirozeně více kyselou půdu a hnojení má tendence kyselost zvyšovat. Jelikož čajové keře tuto kyselost absorbují, je třeba pH upravovat, nejčastěji rozprašováním vápna mezi čajové keře. Vápno je následně zarýváno do půdy, čímž se také přispívá k jejímu provzdušňování. Tato péče a výživa plantáži je nezbytná, neboť zajišťuje kvalitní úrodu a zdravý růst kořenového systému čajových keřů.

Podzimní hnojení 

Obecně existuje osm až patnáct způsobů hnojení, které se provádí až desetkrát do roka. Zhruba 30 až 40% farmářů hnojí nejčastěji v průběhu podzimu tak, aby hnojivo postupně vyživovalo půdu po dobu až šesti měsíců, kdy čajové keře odpočívají před první jarní sklizní – Ichibanchou. Použitá hnojiva se nejčastěji skládají z řepkových semen, bavlníkových plev, vápenatých minerálů a dalších přírodních živin a složek.

Hnojení na organické farmě

Veškerá hnojiva používaná na organických farmách musí splňovat určitá kritéria. Chemická a geneticky upravená hnojiva jsou přísně zakázaná. Spolu s tím jsou kontrolovány všechny složky výroby a produkty a v případě porušení některých norem organická čajová plantáž nemůže nadále používat certifikát o organickém pěstování. Nevýhodou pro farmáře jsou jednak náklady na pořízení organické certifikace, tak také špatná dostupnost organických hnojiv.

Hnojení plantáží s čajovníky pro výrobu Gyokura / Matchy

Tyto čajové keře bývají hnojeny až třikrát více v porovnání s ostatními, čímž se dosahuje charakteristicky jemné chutě čajového nálevu.

Prořezávání čajových keřů

Během příprav na sklizně v dalším roce, tedy od října do listopadu, bývají keře prořezávány. Např. lístky sbírané v průběhu října slouží k přípravě tvz. podzimní Banchy. Lístkům čaje Bancha (příp. její pražené verze – Hojichy) je na plantážích dopřán dostatek slunečního svitu, která vede k vyššímu obsahu katechinů. Keře jsou prořezávány z důvodu zabránění míšení nových výhonků se starými lístky během sklizně. Pokud jsou keře prořezány příliš brzy, vyraší nové výhonky, které jsou poškozeny během zimy, v případě příliš pozdního prořezání dochází k vyrašení nových výhonků až pozdě z jara.

Květ japonského zeleného čaje

Čajovníky v Japonsku rozkvétají na konci podzimu. Barva květu je bílá nebo žlutá a celkový vzhled je jednoduchý a elegantní. Říká se, že když čajovník dobře vykvete, bude v zimě hodně sněhu.

Kuradashi Gyokuro

V porovnání se Senchou, která je ceněna pro svoji čerstvost, získává Gyokuro tu pravou chuť o něco později a je nejlepší jej popíjet několik měsíců po sběru. Kdysi lidé na podzim oslavovali stáří čaje Gyokuro jako Shinchu Gyokuro. Říkalo se jí Kuradashi Gyokuro, což se dá přeložit jako „Gyokuro vzaté ze zásob“. Současné možnosti uskladňování umožňují uchovat čerstvou chuť čaje po celý rok. I přesto však současní milovníci Gyokura ocení Kuradashi Gyokuro pro jeho vyzrálou chuť.