Proč používat kalabasu a co to vlastně je?

Kalabasa je tradiční nádoba na pití Yerba Maté. Obvykle bývá vyrobená z vydlabané a vysušené tykve rostliny CALABASH (tropická popínavá rostlina z čeledi brukvovitých), takže je lehká a skladná. Název tak odkazuje nejen na rostlinu ale i na nádobu, která se z ní vyrábí. Do Jižní Ameriky se dostala sice až s přistěhovalci, ale zdomácněla. Její plody se tvarem podobají hruškám, nebo kuželkám. Dají se použít i na přípravu pokrmů a chutnají snad podobně jako cuketa. Po vysušení plodu získává vnější slupka na tvrdosti, zatímco vnitřek zůstane dutý. A pro místní má mnohá použití (hudební nástroje, nádoby, misky).
Nápoj a jeho nádoba
Lístky cesmíny paraguayské, ze kterých se nápoj připravuje, se sypou přímo do kalabasy. Aby se mok snadněji pil a aby lístky při pití nelezly do úst, používá se tzv. BOMBILLA. To je vlastně brčko se sítkem na konci, to zabrání nasátí lístků a usnadní konzumaci. Je to skvělý vynález, který celý problém elegantně řeší. Většinou se dnes bombila prodává kovová, ale původně se vyráběla z rákosu nebo bambusu, i s touto variantou se na trhu setkáte. Kalabasu s maté jednoduše stále doléváte horkou vodou a pijete alespoň tedy to té doby, než se vytratí všechna chuť.
Kromě tradičních tykvových kalabas existují i dřevěné, keramické či kovové. Každá z nich má své přednosti. Přírodní (tykvová či dřevěná) dává nápoji další chuťový rozměr, umocňuje jej. Mohli bychom to přirovnat například k přípravě čaje v tradiční yixingské čajové konvičce. Čím déle se používá, tím lepší chuť má nápoj v ní podávaný. Velmi zajímavou přírodní variantou kalabasy je ta, jež se vyrábí ze dřeva PALO SANTO. Je to strom s vonnou dřevinou a pro původní obyvatele Jižní Ameriky byl posvátný. Při pití jeho vůně prostupuje Yerba Maté a dělá z něj opravdový požitek smyslů.
Používání tradiční nádoby má také hlubší kulturní význam. Ale musíte se o ni starat. Tykvička je náročná na údržbu a před prvním použitím se musí řádně připravit, pokud by někdo tento krok podcenil, zážitek z pití Yerba Maté by nebyl nic příjemného. Po každém použití se musí vymýt čistou vodou bez mycích prostředků, důkladně osušit a nechat vyschnout, jinak by mohla zplesnivět, a to by znemožnilo její další použití. V tykvové nebo dřevěné kalabase nikdy nesmí zůstávat zbytky lístků z nálevu. Šetrná péče však zajistí, že vydrží dlouho a stane se součástí vašeho života.
Pití z přírodní kalabasy je sice skvělý zážitek, ale nehodí se pro každého. Jestli máte hlavu v oblacích, nechcete se pouštět do podobného projektu, nebo prostě máte jen málo času a zapomínali byste se o ni starat, bude pro vás mnohem lepší volbou nádoba keramická. Sleduje tvar i charakter přírodního vzoru a někdy je na první pohled od přírodní kalabasy k nerozeznání. Avšak péče o ni je zanedbatelná. Keramika je rovněž přírodní materiál, který je více než vhodný k uchovávání a ke konzumaci nápojů. Výborně udržuje teplo, takže nápoj v našich klimatických podmínkách zůstane déle horký. Velmi snadno se udržuje a má delší životnost. Navíc v našem podnebí se tykvičky Calabash pěstovat nedají, zatímco keramika má u nás bohatou tradici.
Maté vs. káva
Atributem moderního člověka žijícího ve městě se stala káva. Kávu pro domácí přípravu koupíte v každých potravinách, poměrně slušné kapučíno dostanete na každé benzinové pumpě, dokonce i nákupní řetězce nabízejí pro své zákazníky automaty s levnou a vcelku obstojnou kávou. Káva je k mání v každém podniku, který nabízí gastronomii i rychlé občerstvení. Kávu je možné vzít si s sebou do auta, na kolo, na výlet do batohu, prostě všude. Její obliba se netýká pouze chuti, ale především toho, že ji lidé chápou jako univerzální životabudič, a to díky vysokému obsahu kofeinu. Ale její zvýšená konzumace s sebou nese některá zdravotní omezení a rizika.
Pojďte vyzkoušet jiný přírodní kofeinový stimulant, který dokáže povzbudit vaši mysl, zahnat ospalost a dodat energii. Jmenuje se Yerba Maté. Tento tradiční nápoj původem z Jižní Ameriky svou chutí připomíná zemitý lehce nahořklý čaj. Pití Yerba Maté je téměř nemyslitelné bez tradiční nádoby s brčkem, z níž se již stovky let pije. Byl by to skutečně hřích ochudit se o komplexní zážitek a nalít si jej do obyčejného hrnečku, ne nepodobný tomu, jako kdybyste pili osmnáctiletou whisky z plastového kelímku.
Ne každému bude tento nápoj vyhovovat, třeba jen proto, že je náročnější na přípravu než káva. Ale pití Yerba Maté je v souladu se současnou filozofií SLOW FOOD, která nás nabádá k tomu trochu zpomalit a udělat si čas na vychutnávání jídla a pití, tak, abychom si jej skutečně užili se vším, co k tomu patří. Na rozdíl od kávy lze Yerba Maté pít celý den, skvěle vám tak pomůže udržet si energii a bdělost.
Doporučené produkty10

Keramická kalabasa Standard Yerba Maté Černá 350ml

Keramická kalabasa Standard Yerba Maté Natural 350ml

Keramická kalabasa písková 350 ml

Keramická kalabasa Azték Yerba Maté Natural 270ml

Keramická kalabasa písková praskaná 350 ml

Keramická kalabasa metalická glazura 350 ml

Keramický podtácek pod kalabasu

Keramická kalabasa šamotová 350 ml

Keramická kalabasa Standard Yerba Maté Žlutá 350ml

