Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Příprava čaje rozhodně není složitou a čas beroucí záležitostí. Je celkem škoda, že sypaný čaj stále zůstává uzavřený především pouze v čajovnách a pro mnohé (např. lidi, restaurace a kavárny) představuje něco příliš vzdáleného a složitého. V porovnání se sáčkovým čajem však sypaný čaj nabízí mnohem více a při jeho rozmanitosti není problém najít čaje, které si připravíte bez hlubších znalostí během krátkého času mezi ranním vstáváním a odchodem do práce.
V duchu příjemné ceny, vysoké praktičnosti a dostupnosti patří sáčkové čaje k nejvíce preferovaným čajům. Po bok sáčkových čajů se brzy postavil čaj volného listu a naše země tímto patří k světovým unikátům – máme k dispozici skutečně pestrou škálu sypaných čajů z tradičních i méně známých zemí produkujících čaj. Vyjma toho umíme čaj připravit a podávat v nesčetném množství variant zahrnujících jak styly různých národů, tak současné metody prezentující vývoj čajové kultury.
Na řádcích níže si představíme několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.
Kvalita sypaného čaje
Sáčkové čaje jsou obvykle směsí nepříliš kvalitních čajů pocházejících z různých zemí. Výjimky z tohoto pravidla samozřejmě existují, rozhodně však nejsou pravidelnou součástí různých obchodních řetězců. Velmi drobně nadrcené lístky sáčkových čajů vytvářejí velkou reakční plochu, čímž se v průběhu skladování zvyšuje míra vyprchávání esenciálních olejů a obecně složek majících vliv na chuť, vůni a zdravotní účinky čajů. Pokud nakupujeme sáčkové čaje, většinou nemáme absolutně žádnou kontrolu nad čerstvostí čaje – na obalu je uvedené pouze datum minimální trvanlivosti, nenajdeme zde však údaj o datu sklizně čajových lístků. Samotné obaly jsou často velmi vzdušné, což rozhodně není žádoucí pro správné skladování čaje. V případě sypaného čaje všechny tyto negativa odpadají - známe údaj o čerstvosti sklizně a čaje jsou balené např. vakuově nebo v uzavíratelných zipových sáčcích, což zaručuje uchování kvality a čerstvosti.
Pozn.: na základě jednoho výzkumu kleslo množství v zeleném čaji nejvíce zastoupeného katechinu epigallocatechin galátu v průběhu šesti měsíců skladování o 28% v domácích podmínkách, zatímco epigallocatechin (pozn.: v případě obou látek se jedná o významné čajové antioxidanty) vyprchal z čajových lístků z 51%. Proto je nejlepší pít zelený čaj co možná nejčerstvější, což zaručí nejlepší senzorický a zdravotní přínos.
Odkud čaj pochází?
Pokud nakupujete sáčkové čaje z obchodu, většinou zde není možnost zajistit, aby se čaj mohl vrátit zpět k farmáři. V případě sáčkových čajů je více pozornosti a finančních prostředků směřováno k ochutnávačům a na balení a propagaci produktu. V porovnání s tím čaj volného listu a z jedné země generuje větší zisky farmářům, protože neplatíte za balení a pěstitelé a zpracovatelé čaje mají větší dovednosti. A nakonec za tento odstavec, určitě je lepší znát celou cestu daného výrobku (tzn. umožnit v každé fázi života produktu jeho návrat ke zdroji), než si pořizovat bezejmenný produkt, kde nejsme schopni tento parametr identifikovat.
Rozmanitost proti jednotvárnosti
Pokud se jedná o čajové sáčky, obvykle je obsažená směs čajů vždy stejné chuti. O to se starají ochutnávači, kteří zajišťují zachování takové chuti čaje, na kterou jsou zákazníci zvyklí. Mnohdy to není jednoduchá činnost, neboť chuť lístků nelze vždy ovlivnit a záleží na mnoha faktorech (např. klimatické podmínky, kvalita sklizně nebo rozdíly ve způsobu zpracování). Ať tak či tak, kdybyste ochutnali produkci každé země zvlášť, každý čaj by chutnal rozdílně. Velmi zde souhlasím s tvrzením (a samozřejmě je to otázka osobního vkusu), že spotřebitel dostává v případě čajového sáčku jednotný produkt – předvídatelný, spolehlivý a bez života – pravý opak světa sypaného čaje. A v případě, že byl tento čaj špatně skladován, může být výsledný nálev skutečně nudným nápojem na hony vzdáleném sypanému čaji a jeho skutečné chuti a vůni.
Cestou čajové rozmanitosti
Při této cestě zjistíte, že čaj dosahuje stejné hodnoty, jako např. víno nebo různé druhy výběrových káv. Historie čaje je dlouhá tisíce let a vliv čaje na světové dění rozhodně není zanedbatelný. První zmínky o pití čaje a jeho posunu z využití pro čistě léčivé účinky do sofistikovaného nápoje pochází z Číny a do dnešní doby známe bohatou paletu čajových sort ala čaje bílé, zelené, černé, částečně oxidované (oolongy), žluté, fermentované (např. pu erhy) a ochucené.
A pokud budete čaje sledovat o málo více, zjistíte, že mnohé jsou vyvinuty za účelem napodobení vůně konkrétní květiny nebo ovoce (bez přidaných vonných extraktů). Nejen takto vyšlechtěné kultivary, ale také způsoby jejich zpracování bývají často napodobovány jinými farmáři na jiných územích, což vytváří další a další chuťově a aromaticky rozdílné čaje.
Množství připravených nálevů
Pokud louhujeme sáček čaje, tak jej obvykle po jednom použití vyhodíme. V případě čaje sypaného můžeme čajové lístky zalít několikrát, přičemž se nám s každým nálevem dostane chuťově a aromaticky lahodného čaje. Chuť takto připravovaných čajů se každým nálevem trochu více vyvíjí, což je dáno rozdílnými látkami, které se do nálevů uvolňují.
Varianty přípravy čaje
Na přípravu sypaného čaje můžeme nahlížet hned několika způsoby. Můžeme jej připravovat na základě způsobů poplatných dané zemi, ze které pochází, nebo můžeme sledovat mistrné způsoby práce s čajem, nebo se např. může jednat o použití čaje coby rozvíjení mindfulness (všímavosti). Zohledňovat můžeme také čas, který s čajem chceme strávit. Čaj může představovat jak rychlý ranní povzbuzující nápoj, tak také nápoj relaxační.
1. Příprava čaje v misce
Pokud se nejedná o drobnolisté a rychle se louhující čaje, stačí mít po ruce hlubší misku, nasypat do ní trochu čajového listí a zalít vše vodou. Dále už stačí jen postupně upíjet čajový nálev, případně dolít vodu. Výborné pro tento účel je např. Dan Cong Phoenix, Vodní víla, černé čaje Keemun Mao Feng, Golden Monkey nebo letní a podzimní čaje z Darjeelingu. A netřeba se bát experimentovat také s dalšími čaji, které rádi popíjíte.
2. Příprava v testeru / gaiwanu
Jednoduchá a svižná varianta přípravy čaje. Stačí mít k dispozici pouze gaiwan a misku na slití, v případě čajového testeru se prodává celá sada i s miskou o stejném objemu. Opět stačí pouze nasypat čajové listí a zalít vodou. Zde už můžete použít skutečně široké spektrum čajů a záleží zde především na tom, nakolik se chcete věnovat teplotě vody a době louhování.
3. Příprava většího množství čaje
V případě této varianty stačí mít k dispozici louhovačku, konvičku (příp. druhou louhovačku), sítko na slití nálevu a misky, do kterých čaj rozlijeme. Složitost přípravy je dána pouze výběrem čaje. Např. japonský zelený čaj vyžaduje v tomto směru nejvyšší kontrolu jak teploty vody, tak délky louhování. Oproti tomu čaje typu oolong dobře snáší různé teploty i doby louhování. Stejně tak pro černé čaje, které lze bez obav zalít vroucí vodou, není během jejich louhování nutná časová přesnost, a pokud na lístky vyloženě nezapomenete, i tak se vám dostane chuťově a aromaticky skvělého nápoje, který bude mnohem větší smyslovou a energetickou vzpruhou, než čaj uvězněný v nálevovém sáčku.
Čaj pro relaxaci
Pokud máme dostatek času, může popíjení čaje a jeho příprava s tím spojená představovat báječnou relaxaci, do které zapojíte všechny své smysly a která vás na několik chvil „odpojí“ od okolního světa a vyčistí mysl. Pro tyhle momenty se vyplatí používat čaje vyšších sort, které mají po všech stránkách bohatý charakter a můžete si je vychutnat v několika nálevech.
K výbornému čaji je dobré zvolit nějaké hodnotnější čajové náčiní nebo takové, ke kterému máte určitou osobní vazbu a s kterým se budete cítit třeba jako se starým přítelem. K různě provedeným konvičkám a šálkům je výborné např. čajové moře nebo čajové sošky. Uvidíte, že tímto způsobem začnete čaj vnímat v novém světle.