Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
![Taiwanské polozelené čaje Taiwanské polozelené čaje](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/7/b7580ae50e17a5cb6054b0d629c5f7a0-tchajwanske-oolongy-priprava-a-zakladni-deleni.jpg)
Pojmenování oolong označuje čajovou sortu částečně oxidovaných čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí. Zařadit tyto čaje můžeme mezi sortu čajů zelených (minimálně oxidovaných) a černých (oxidovaných maximálně), samotné oolongy pak dosahují různého stupně oxidace od světle zelených oolongů s květinovým charakterem po chuťově výrazné oolongy s např. sladovým, ořechovým nebo ovocným charakterem.
Vznik tchajwanského oolongu
Z čínské provincie Fujian, odkud pochází vůbec první zmínky o čaji typu oolong (když v Číně vládla dynastie Tang, 618 – 907 n. l.), bylo v průběhu 19. století převezeno mnoho odrůd na Tchaj-wan, konkrétně z oblastí Wuyi a Anxi. Jednalo se o kvalitní čajové keře, které ve spojitosti s ideálními klimatickými podmínkami Tchaj-wanu dali vzniknout jedněm z nejslavnějších, nejchutnějších a logicky tedy nejvíce vyhledávaným oolongům.
Zpracování čaje oolong
Lístky pro výrobu oolongu se sklízí později, vegetativní proces je lehce prodloužen. Ihned po sběru je čaj vystaven přímému působení slunečních paprsků a po určité době závislé na produkční oblasti a kvalitě čaje, přesypán do velkých bambusových bubnů. Bubny je pozvolna po stanovený čas (dáno např. požadovaným stupněm oxidace) otáčeno a čaj pozvolna oxiduje. Čím delší oxidace, tím tmavší je výsledný čajový list. Pro lístky čaje oolong je typické tmavší zbarvení jejich okrajů, což je dáno právě jejich natřásáním v bubnech – čajové lístky si tímto unikátním procesem uchovávají jak původní katechiny, tak také katechiny přeměněné na theaflaviny a thearubiginy (typické pro černé čaje). Následuje tepelné ošetření a případné svinování. Nakonec je čaj třízen. Poddruhem částečně oxidovaného čaje je Pao-Čung. Je oxidován pouze velmi krátkou dobu (zhruba do 10%) a tvoří jakýsi předěl mezi čaji zelenými a oolongy – má zlatavou barvu nálevu, svěží chuť a lehký mandlový podtón.
Známí zástupci tchajwanských oolongů
Typickými zástupci lehce oxidovaných čajů je Zamrzlý vrcholek (Tung Ting), Alishan, Si Ji Chun nebo Four Season oolong – mají lehké květinové aroma, sladkost a vydrží mnoho zalití. Z více oxidovaných čajů nelze nezmínit GABA oolong známý a vyhledávaný nejen pro vyšší obsah příznivě působící kyseliny gama-aminomáselné, ale také pro svoji bohatou chuť plnou medové sladkosti a ovocných tónů připomínajících nejvíce meruňky, dále čaj Oriental Beauty, u které se na vzniku podílí malá cikáda zvaná Jaboisca formosana, což v nálevu vytváří lahodné citrusové tóny. Z ochucených tchajwanských oolongů patří k nejvíce oblíbeným Nai Xiang – mléčný oolong, oolong ovoněný vonokvětkou (Osmathus) nebo květy růží.
Jak si lze připravit čaj typu oolong
Volit zde můžeme z několika variant – příprava v konvičce, zhongu (gaiwanu) nebo v yixingové konvičce, která je z hlediska dokonalého poznání chutí a vůní čaje nejvhodnější. Během přípravy oolongů se obvykle provádí (není nutností) nultý nálev, kdy má za úkol provlhčit pevně svinované lístky a odstranit prachové částice.
Při přípravě v konvičce (obvykle o objemu 0,4 až 0,5l) použijeme cca 10 gramů čaje, které zalijeme vodou požadované teploty (nižší teploty pro méně oxidované, vyšší pro více oxidované čaje) a necháme louhovat kolem 2 minut. Druhý nálev louhujeme mezi 2 až 3 minutami, třetí nálev opět o něco déle – podle chuti.
Pozn. k přípravě: je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Příprava čaje metodou Gong Fu Cha
Tato varianta přípravy je složitější a vyžaduje více času, tzn. čaj se při obřadu Gong Fu Cha skutečně vychutnávat a poznávat a má mu být věnována maximální pozornost, jedná se o setkání s čajem, čajové uměni a formu relaxace nebo mindfulness, kdy zaměřujeme pozornost na přítomný okamžik, který vědomě prožíváme. Touto metodou jsme schopni dostat z čaje to nejlepší, co v něm je. Můžeme ji rozdělit do několika málo bodů:
- Přivedeme vodu k varu – přičemž dbejte na použití kvalitní, např. pramenité vody.
- Připravíme si malou (cca 200ml) yixingovou konvičku.
- Konvičku a další náčiní nejdříve vyhřejeme horkou vodou.
- Do vyhřáté konvičky vsypeme dvě až tři čajové lžičky oolongu, čaj (mokré, rozvinuté lístky) by měl zabírat mezi 10% až 20% objemu konvičky.
- Konvičku s čajem prolijeme horkou vodou, kterou ihned vylijeme, tento nálev nepijeme, slouží k propláchnutí a zahřátí lístků.
- Zalijte čaj horkou vodou (min. 90°C) na dobu přibližně 50sec. Poté rozlijte všechen nálev do šálků, či konvičky ke slití. Postup můžete opakovat, dokud vám čaj chutná.
- Nyní si vychutnejte chuť, vůni i barvu Vámi připraveného čaje.
Doporučené produkty10
![Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Bergamot Oolong 75g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/f/3f1f1b8886cfa3af4565ea8eaffc7181-2211cb.jpg)
![Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Bergamot Oolong 75g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/9/3/932b181444ab2e4a7106d73c443af9fd-2211cbb.jpg)
Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Bergamot Oolong 75g
![Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/f/a/fafedd7e9f017f6f66f6ea2f7377eb85-3107.jpg)
![Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/6/f/6f5b1a74c57ec155f43ff4ff56189e6e-3107a.jpg)
Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 75 g
![Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 50 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/7/f/7fb6bacf73a247855835aedc59354d83-100226000.jpg)
![Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 50 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/6/f/6f5b1a74c57ec155f43ff4ff56189e6e-3107a.jpg)
Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 50 g
![Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 500 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/4/b42617784075cc6f6da7ad004abbdeb8-6255.jpg)
![Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 500 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/6/f/6f5b1a74c57ec155f43ff4ff56189e6e-3107a.jpg)
Polozelený aromatizovaný čaj Mléčný Oolong Nai Xian Ginshan - 500 g
![Polozelený čaj Formosa Jin Xuan Milk Oolong - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/4/f/4f898b6427cdecb2b628d5ba3c0d021b-100825000-1.jpg)
![Polozelený čaj Formosa Jin Xuan Milk Oolong - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/7/5/751e693d0657ccc60dcb48d21f99e825-2209cbb.jpg)
Polozelený čaj Formosa Jin Xuan Milk Oolong - 75 g
![Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Osmanthus Oolong](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/6/b606efe8f1d22d3d5fbd53bc83d76ac4-2207cb.jpg)
![Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Osmanthus Oolong](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/1/314076daf8da3935a44b8b251717a61a-2207cbb.jpg)
Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Osmanthus Oolong
![Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Four Season Jasmine Oolong - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/8/9/89e72ad2e0e539a7260049bbcae22e46-101115002.jpg)
![Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Four Season Jasmine Oolong - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/e/5/e5f81c09c0a2a40d168f6cd26d25aad9-7329cbb.jpg)
Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Four Season Jasmine Oolong - 75 g
![Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Premium Jasmine Oolong - 75 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/c/d/cdc7f1accb9adfbb7a562215bf7f41ab-3748cb.jpg)
Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Premium Jasmine Oolong - 75 g
![Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Peach Oolong - 50 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/a/7/a7d5dad3bbe753e43f8385b783a801df-7333cb.jpg)
![Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Peach Oolong - 50 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/c/dc5a3a43fa84f576c7d26c89f8768783-7333cbb.jpg)
Polozelený aromatizovaný čaj Formosa Peach Oolong - 50 g
![Polozelený čaj Formosa Li Shan Cui Luan - 50 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/8/a/8a7c99fea8b0ba7a8255073f00fddb0d-101013000.jpg)
![Polozelený čaj Formosa Li Shan Cui Luan - 50 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/6/2/6283f69c44a2e18398bfc352d9cafad2-2698cbb.jpg)