Tento legendární povzbuzující nápoj je připravován zaléváním drcených lístků Cesmíny paraguyajské (Ilex paraguariensis), rostoucí v zemích Latinské Ameriky. Nejčastějši popíjeným druhem je Maté zelené známé pod jménem Maté Rancho, na výběr ovšem máme i z dalších variant, např. pražené Maté známé jako Maté Pampero nebo Maté smíchané s citrónovou trávou známé jako Maté Lemon. Již před stovkami let popíjeli Maté indiánské kmeny Guaraní žijící na území dnešní Paraguaye, a to nejen díky povzbuzujícím účinkům. Často jej používali při provádění rituálů a podle některých zdrojů fungovalo Maté svého času také jako platidlo. Nikde ve světě se Cesmíně Paraguayské nedaří růst lépe než ve své domovině – Jižní Americe. Drtivá většina produkce pochází z Paraguaye, Brazílie a Argentiny. Pití maté vyžaduje také speciální příslušenství. Tradičně se pije ze speciální nádoby zvané kalabasa, která může být vyrobena z přírodní tykve nebo keramiky, za pomocí trubičky bombilly, která má na svém konci sítko, aby nedošlo k jejímu ucpání.

Rychlé info
Yerba Maté Amanda Suave - 500 g

Yerba Maté Amanda Suave - 500 g

Skladem
6,45 €
Zelené argentinské maté (Yerba maté) Amanda Suave s vyšším podílem listů a větviček a menším poměrem prachu. Vhodná varianta pro…
Rychlé info Výprodej Akce -27%
Yerba Maté CBSé Regulase - 500 g

Yerba Maté CBSé Regulase - 500 g

Dočasně vyprodáno
3,70 € 5,08 €
Směs zeleného maté, Poleje obecné, šípků, Aloisie citronové, heřmánku, probiotik a přírodního švestkového aroma. Výborné i jako chlazené.…

Proč používat kalabasu a co to vlastně je?

Proč používat kalabasu a co to vlastně je?

Kalabasa je tradiční nádoba na pití Yerba Maté. Obvykle bývá vyrobená z vydlabané a vysušené tykve rostliny CALABASH (tropická popínavá rostlina z čeledi brukvovitých), takže je lehká a skladná. Název tak odkazuje nejen na rostlinu ale i na nádobu, která se z ní vyrábí.