Maté - nápoj jihoamerických indiánů - Gramáž čaje - 1000 g
Tento legendární povzbuzující nápoj je připravován zaléváním drcených lístků Cesmíny paraguyajské (Ilex paraguariensis), rostoucí v zemích Latinské Ameriky. Nejčastějši popíjeným druhem je Maté zelené známé pod jménem Maté Rancho, na výběr ovšem máme i z dalších variant, např. pražené Maté známé jako Maté Pampero nebo Maté smíchané s citrónovou trávou známé jako Maté Lemon. Již před stovkami let popíjeli Maté indiánské kmeny Guaraní žijící na území dnešní Paraguaye, a to nejen díky povzbuzujícím účinkům. Často jej používali při provádění rituálů a podle některých zdrojů fungovalo Maté svého času také jako platidlo. Nikde ve světě se Cesmíně Paraguayské nedaří růst lépe než ve své domovině – Jižní Americe. Drtivá většina produkce pochází z Paraguaye, Brazílie a Argentiny. Pití maté vyžaduje také speciální příslušenství. Tradičně se pije ze speciální nádoby zvané kalabasa, která může být vyrobena z přírodní tykve nebo keramiky, za pomocí trubičky bombilly, která má na svém konci sítko, aby nedošlo k jejímu ucpání.
Yerba Maté Amazonian Pearl
Yerba Maté Cruz de Malta
Maté Coconut
Maté Carnival
Maté Mint
Maté Lemon
Maté Pampero (pražené)
Maté Orange Ginger
Maté Rancho Green
Maté Rancho Green - Economy Grade
Maté Intelligent
Proč používat kalabasu a co to vlastně je?
Kalabasa je tradiční nádoba na pití Yerba Maté. Obvykle bývá vyrobená z vydlabané a vysušené tykve rostliny CALABASH (tropická popínavá rostlina z čeledi brukvovitých), takže je lehká a skladná. Název tak odkazuje nejen na rostlinu ale i na nádobu, která se z ní vyrábí.
Příprava kalabasy – tykve na maté k použití
Nevíte, jak připravit kalabasu z tykve k pití maté? V článku popsaný postup se nazývá Currádo a s jeho pomocí kalabasu správně připravíte.
Yerba Maté - Cesmína paraguyajská, druhy Maté a příprava
Yerba Maté - Cesmína paraguyajská - odkud se tento proslulý a povzbuzením nabitý nápoj vzal a jak se pěstuje? Jaké jsou jeho druhy a jak se Maté připravuje.