Tento legendární povzbuzující nápoj je připravován zaléváním drcených lístků Cesmíny paraguyajské (Ilex paraguariensis), rostoucí v zemích Latinské Ameriky. Nejčastějši popíjeným druhem je Maté zelené známé pod jménem Maté Rancho, na výběr ovšem máme i z dalších variant, např. pražené Maté známé jako Maté Pampero nebo Maté smíchané s citrónovou trávou známé jako Maté Lemon. Již před stovkami let popíjeli Maté indiánské kmeny Guaraní žijící na území dnešní Paraguaye, a to nejen díky povzbuzujícím účinkům. Často jej používali při provádění rituálů a podle některých zdrojů fungovalo Maté svého času také jako platidlo. Nikde ve světě se Cesmíně Paraguayské nedaří růst lépe než ve své domovině – Jižní Americe. Drtivá většina produkce pochází z Paraguaye, Brazílie a Argentiny. Pití maté vyžaduje také speciální příslušenství. Tradičně se pije ze speciální nádoby zvané kalabasa, která může být vyrobena z přírodní tykve nebo keramiky, za pomocí trubičky bombilly, která má na svém konci sítko, aby nedošlo k jejímu ucpání.

Rychlé info
Maté CoconutMaté Coconut

Maté Coconut

Skladem
od 9,15 €
Lákavá směs brazilského zeleného maté s exotickým kokosem a lahodnou bílou čokoládou.
Rychlé info
Maté MintMaté Mint

Maté Mint

Skladem
od 2,54 €
Směs zeleného maté a marocké máty nany. Povzbuzující nápoj s osvěžující chutí.
Rychlé info
Maté Orange GingerMaté Orange Ginger

Maté Orange Ginger

Skladem
od 7,24 €
Směs zeleného maté, pomerančové kůry a zázvoru. Pikantní maté ideální pro zahřátí.
Rychlé info
Maté IntelligentMaté Intelligent

Maté Intelligent

Skladem
od 3,37 €
Směs zeleného maté, ginkga, pomerančové kůry, guarany, květů pomerančovníku, guavy, květů slézu, aroma.

Proč používat kalabasu a co to vlastně je?

Proč používat kalabasu a co to vlastně je?

Kalabasa je tradiční nádoba na pití Yerba Maté. Obvykle bývá vyrobená z vydlabané a vysušené tykve rostliny CALABASH (tropická popínavá rostlina z čeledi brukvovitých), takže je lehká a skladná. Název tak odkazuje nejen na rostlinu ale i na nádobu, která se z ní vyrábí.