Džezvy - Barva - Bronzová
![Džezvy - Barva - Bronzová](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/a/b/abea2e8a27f2b31912caae844b0030f2-dzezva.jpg)
Kávy z džezvy je od českého „turka“ na míle vzdálená. Patrně se jedná o nejstarší způsob přípravy kávy. Káva připravená v džezvě má výtečnou a jedinečnou chuť a aroma, navíc je skutečně povzbuzující, neboť se při její přípravě nepoužívá filtrace nebo provaření, ale pouze se opatrně nalévá. Džezva si až do současnosti uchovala svoji podobu a vyjma využití sporáku namísto rozžhaveného popela si užijete stejnou přípravu jako milovníci kávy před stovkami let. Přípravy kávy v džezvě rozhodně není nic pro rychlá a uspěchaná rána, naopak vyžaduje pozornost a čas, což však dělá z přípravy příjemný a kávou provoněný rituál. Pro přípravu je ideální zvolit směs velice jemně namleté Arabiky s Robustou (ta se postará o pěknou pěnu), použijte množství 7 g na 100ml vody, džezvu naplňte ze 2/3 studenou vodou. Jakmile káva začne pěnit, odstavte ji a sklepejte pěnu, poté ještě dvakrát postavte na oheň a nechte zpěnit (nenechávejte však projít varem). Kávu servírujte bez lógru, který se při opatrném slití zachytí v ústí džezvy. A věřte, že odmítnutí takto připravené kávy se v arabských zemí považuje za neslušné.
![Džezva větší cca 450 ml](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/4/d43dc790e2e65be800e06de1907afa2e-060007000.jpg)
Džezva větší cca 450 ml
![Džezva střední cca 400 ml](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/5/8/580338bf60a44b8bc3bddbe3b1375fbd-060006000.jpg)
Džezva střední cca 400 ml
![Džezva menší cca 330 ml](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/8/f/8f42f49ba93dc4d281ab6f63b36b615e-060005000.jpg)