Rozličné jídelní hůlky nejen do orientální kuchyně, se kterou jsou spjaté už více než 5 tisíc let, kdy je poprvé začali používat dávní Číňané. V Číně dodnes představují nejužívanější jídelní příbor. Typické jsou např. také pro Japonsko, Vietnam, Tchaj-wan a Koreu. Po celém světě se s jejich pomocí stravuje více než 1.8 miliardy lidí. Široce rozšířené jednorázové hůlky byly vynalezeny v roce 1878 - říká se jim waribashi a vznikly za účelem efektivního zpracování zbytků dřeva. Cennější hůlky se používají opakovaně a na jejich výrobu se využívá např. slonovina, zvířecí kosti, drahé kameny, zlato, stříbro, bronz, železo, olovo, slitina, nejrůznější vzácné materiály a mnohé další. Všechny materiály jsou často zdobeny různě barevnými rytinami, básněmi nebo malbami. K používání hůlek se váží určitá pravidla, tzv. etiketa. S hůlkami se tak mimo jiné nesmí jídlo nabodávat, nezapichují se jídla v mískách, nepřendává se jídlo z hůlek na hůlky druhého, neposunuje s jejich pomocí jiné nádobí nebo se nesmí dávat do polohy písmene V, které je považováno za symbol smrti.

Rychlé info Doporučujeme
Čínské jídelní hůlky Geisha kulaté krémové 22,5 cm

Čínské jídelní hůlky Geisha kulaté krémové 22,5 cm

Skladem
1,55 €
Čínské dřevěné jídelní hůlky v japonském stylu s motivem geisha. Krémová barva. Délka 22,5cm

Jídelní hůlky a sushi

Jak se používají jídelní hůlky?

Ačkoliv se může zdát ovládnutí techniky konzumace s hůlkami složité až nemožné, stačí trocha cviku a trpělivosti a začnete s nimi jíst s naprostou samozřejmostí. Odkud se jídelní hůlky vlastně vzaly?