Srí Lanka - Cejlon, ostrovní stát ležící v Arabském moři jihovýchodně od Indie, je jedním z nejvýznamnějších světových producentů čaje. Ten se zde začal produkovat až v druhé polovině 19. století poté, co masivní rozšíření rzi Hemileia vastatrix vyhubilo do té doby pěstovaný kávovník. Čaj se zde pěstuje ve více než 50 rozmanitě situovaných oblastí. Nejdůležitějším faktorem pro růst a sklizeň lístků je období dešťů (monzunu). V tomto období se až na výjimku, kterou je oblast Nuwara Eliya s mírnými dešti a prakticky celoroční sklizní, lístky nesklízí. Nejlepší čaje obvykle pochází ze sklizní probíhajících v suchých měsících, kdy mají lístky prostor pro postupné dorůstání umožňující rozvoj specifických chutí a vůní. Podle nadmořské výšky se cejlonský čaj dělí na high growns (nad 1200 m. n. m.), medium growns (600 až 1200 m. n. m.) a low growns (do 600 m. n. m.). Obecně a zjednodušeně lze říci, že vysokohorské oblasti produkují list nejkvalitnější, zatímco v nížinných oblastech je dosažení prvotřídní kvality výrazně složitější.

Rychlé info
Černý čaj Ceylon OPČerný čaj Ceylon OP

Černý čaj Ceylon OP

Skladem
od 3,24 €
Klasická směs černých čajů z cejlonských zahrad. Ideální volba pro takzvaný "snídaňový" nebo "ranní" čaj pro každodenní pití. Nálev tmavší…