Černý čaj Assam Dhelakat TGFOP1
Černý čaj Assam Dhelakat TGFOP1
Kvalitní třída assámského černého čaje. Nálev vyrovnaných, plných a robustních chutí zcela typických pro tento druh čaje. Typický je také lehce svíravý artertaste. Více
od 3,12 €
Kvalitní třída assámského černého čaje. Nálev vyrovnaných, plných a robustních chutí zcela typických pro tento druh čaje. Typický je také lehce svíravý artertaste. Více
Varianty3
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
50 g | Skladem | 3,12 € | |||
200 g | Skladem | 8,69 € | |||
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
37,32 € |
Černý assámský čaj pocházející z variety assamica, což se zasazuje o zcela ojedinělou chuť odlišnou od černých (červených) činských čajů pocházejících z variety sinensis (pozn. Čajovník čínský - Camelia sinensis se obvykle vyskytuje ve dvou varietách, a to Camelia Sinensis var. sinensis a Camelia Sinensis var. assamica, z nichž druhá má přirozeně vyšší obsah kofeinu, větší listy, zvládá nižší nadmořské výšky a ostřejší slunce).
Aromatický profil assámských čajů se různí podle konkrétního typu čaje, avšak obecně je popisován jako sladový se silnou a plnou chutí. Mnozí tak tyto čaje považují za sníďanové a dochucují je mlékem.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
1. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 2 až 4 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Černé (červené) |
Indie a čaj
Indické čaje jsou i přes svoji krátkou dobu existence známy po celém světě. Jaká je cesta indického čaje od počátku? Jaký je čaj v Ásámu, Darjeelingu nebo v Nilgiri?
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování čajových lístků, velikosti a kvalitě čajových listů nebo období sklizně.