Polozelený aromatizovaný čaj Orange Flower Oolong
K výrobě aromatizovaných a ochucených čajů se nejčastěji používá lístků černých, zelených nebo polozelených (oolongů) čajů, kdy přimícháním květů nebo koření k hotovému čaji nebo přidáním různých aromat získáme aromatizovaný čaj. Zelené čaje jsou častěji dochucovány jemnějšími složkami, jako jsou byliny a květy (např. jasmín, orchidej, broskvoň, chryzantéma, ale třeba i opražená rýže). Pro černý čaj je charakteristická plnost a rozsah příchutí, které dovede absorbovat a dále umocnit - vyniká tak ve směsích s výraznějšími prvky, jako je např. koření nebo citrusy. V případě oolongů záleží na stupni jejich oxidace nebo pečení, a na základě toho se vyberou takové složky, které přirozenou chuť čaje neupozadí, ale naopak podpoří o nové chuťové a vonné vrsty. Výjimečné nejsou ani aromatizované tmavé čaje typu Pu Erh kombinující hutnost a typickou "zemitost" těchto čajů s různými druhy květů, částí rostlin nebo kořením.
Složení: čínský polozelený čaj (oolong), pomerančové květy.
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat 2 až 3 minuty.
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat cca 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Polozelené |

Jak si připravit vybrané čínské oolongy
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování čajových lístků, velikosti a kvalitě čajových listů nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

