Polozelený čaj Formosa Gaba Oolong - 75 g
Polozelený čaj Formosa Gaba Oolong - 75 g

Gaba oolong je čaj s vysokým podílem kyseliny gama-aminomáselné. Ta se přirozeně vyskytuje v našem mozku, kde působí jako hlavní zklidňující látka. Zpracování tohoto čaje je unikátní a lístky jsou při něm umístěné do bubnů, kde je kyslík nahrazen dusíkem, což dává vzniknout také specifické chuti a vůni čaje. Balení 75g (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 100819002Doprava a platba
9,79 €

Gaba oolong je čaj s vysokým podílem kyseliny gama-aminomáselné. Ta se přirozeně vyskytuje v našem mozku, kde působí jako hlavní zklidňující látka. Zpracování tohoto čaje je unikátní a lístky jsou při něm umístěné do bubnů, kde je kyslík nahrazen dusíkem, což dává vzniknout také specifické chuti a vůni čaje. Balení 75g (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 100819002Doprava a platba
Čínsky se tento čaj nazývá Jiayeiling. Japonci jej pojmenovali Gabaron. Byl objeven japonskými vědci hledajícími přírodní metody k uchovávání jídla. Zjistili, že v atmosféře bohaté na dusík se některé látky v čajových lístcích mění na tzv. gaba elementy - kyselinu gama-aminomáselnou. Ta se přirozeně vyskytuje v našem mozku, kde působí jako hlavní zklidňující látka. Tento čaj je pěstován čistě přírodní metodou. Specifický způsob zpracování čaje vede dále ke vzniku unikátního chuťového a aromatického charakteru. Ideální na přípravu stylem Gong Fu Cha.
Stručná charakteristika čaje:
Barva nálevu: tmavě hnědá
Vůně: ovocná, medová, lehké karamelové tóny
Chuť: příjemná plná chuť, medové tóny, květiny, zralé ovoce, broskve, meruňky
Původ: Nantou, Taiwan
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce:
1. nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat přibližně 3 minuty
2. nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty
3. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 a více minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 75 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |

Jak správně skladovat čaj
Chcete vědět, jak uskladnit čaj? Pokud čaj nakupujete ve větším množství nebo jej uchováváte po delší čas, dbejte na jeho správné uskladnění, které vám pomůže uchovat chuť a vůni čaje.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Sběr tchajwanského čaje
Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.

Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.

Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.

Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha
Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.

Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.

Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování čajových lístků, velikosti a kvalitě čajových listů nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

