Zelený čaj Ceylon Green OPA Dimbula
Zelený čaj Ceylon Green OPA Dimbula

Ceylonský zelený čaj z oblasti Dimbula. Čaj vytvářející osobitý nálev s mírnou kyselostí, kořeněností a lehkým ovocným podtónem. Více
od 4,77 €

Ceylonský zelený čaj z oblasti Dimbula. Čaj vytvářející osobitý nálev s mírnou kyselostí, kořeněností a lehkým ovocným podtónem. Více
Varianty2
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
![]() |
100 g | Skladem | 4,77 € | ||
![]() |
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
35,21 € |
Čaje z Dimbuly patří k nejslavnějším cejlonským čajům. Dimbula je totiž jednou z prvních oblastí, kde byly po kávové katastrofě (veškerou produkci zničilo masivní rozšíření rzi Hemileia vastatrix) vysázeny v roce 1870 čajové keře. Obdobně jako Nuwara Eliya je Dimbula během srpna a září typická monzuny, nejlepší čaje tak produkují sklizně v sušších lednových a únorových měsících. Čajové listy jsou dlouhé a dodavají čaji lahodnou chuť, příjemně silné tělo a pronikavou vůni. Zdejší čajové keře rostou ve výškách 1100 až 1500 metrů nad mořem, což z nich činí čaje převážně vysokých poloh.
Chuť tohoto čaje je osobitá, mírně kysele kořeněná, dlouhotrvají v ústech a s lehkým ovocným podtónem.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Zelené |

Rostlina rodu Camellia - Čajovník čínský
Čajovník čínský je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.

Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.

Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.

Základní zásady přípravy čaje
Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.
Naposledy navštívené1

