Zelený čaj Japan Kukicha
Zelený čaj Japan Kukicha
![Japonsko Japonsko](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/0/d0d64b1f27ea8ad137518a7489ba008a-japonskavlajka.jpg)
Oblíbený lahodný čaj s nízkým obsahem kofeinu. Vyrobený z lístků a řapíků Gyokura a Senchy. Řapíky dodávají nálevu jemnou a smetanovou chuť. Více
od 6,20 €
![Japonsko Japonsko](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/0/d0d64b1f27ea8ad137518a7489ba008a-japonskavlajka.jpg)
Oblíbený lahodný čaj s nízkým obsahem kofeinu. Vyrobený z lístků a řapíků Gyokura a Senchy. Řapíky dodávají nálevu jemnou a smetanovou chuť. Více
Doporučujeme především těm, kdo začínají s japonskými čaji, neboť Kukicha nehořkne tak rychle, jak je u japonských čajů zvyklé. A proto připravit ji je o něco jednoduší. Velice oblíbený čaj komplexní trávově - mořské chuti a pronikavě zelenkavého nálevu. Bohatý obsah řapíků dodává nálevu jemnou a smetanovou chuť. Vyhledávaný je také pro nízký obsah kofeinu, který ho předurčuje k celodennímu popíjení.
Příprava cca 9g čaje v 0,4l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 70°C, louhovat přibližně 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Zelené |
![Sníh Sníh](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/1/b1466e04de12e9822355c5cd86177bb5-zima-snih.jpg)
Dny sněhu na japonské čajové plantáži
V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.
![Legendy o čaji Legendy o čaji](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/2/b25ae24f6375b36d5cf12ae64ccf5a33-legendy-o-caji.jpg)
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
![Pomáhá starším lidem čaj na depresi?](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/5/6/56cab4b8620694673eebae716b2ae8fe-caj-pohary.jpg)
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
![Čajová zahrada Čajová zahrada](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/c/4/c45f0f14d8c1d79a1c45e03893ebeb15-cajova-zahrada-mlade-listy.jpg)
Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
![Ledový čaj Ledový čaj](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/9/0/9045839f23428cb5e4e748ae62c20cc0-ledovy-caj.jpg)
Recepty plné osvěžujících čajů!
S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.
![Čajové sorty Čajové sorty](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/d/bda3e378ca889f835f651681943c6235-zpracovani-cajovych-sort.jpg)
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.
![Japonská čajová zahrada Japonská čajová zahrada](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/d/bd1dbf4736a41469fe92b07cb883c877-japonsko-cajove-zahrady.jpg)
Letní období japonského zeleného čaje
Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.
![Japonská konvička Kyusu Japonská konvička Kyusu](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/4/d/4d3d46519aaf43cdcb1d021be74d0a4c-japonsky-caj-konvicka-kyusu-nalev-caje.jpg)
Druhy japonských čajů
Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.
![Sakura Sakura](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/9/f/9f99aa9f71fab36e61040c3985d4dcaf-sakura.jpg)
Jarní období japonského zeleného čaje
První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo "první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.
![Květ čajovník čínský Květ čajovník čínský](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/2/6/265c1d1dd0c2bddaf2265668faeac6f4-kvet-camelie.jpg)
Podzim na japonské čajové plantáži
Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.
![Japonský čajový obřad Japonský čajový obřad](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/5/d5b19ed0bc5ac21322beddb9816e9142-japonsky-obrad-caj.jpg)
Příprava japonských zelených čajů
Vybrali jsme pro vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.
![Rozdíly mezi sortami čaje](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/8/4/84fd4c1aba326b4e73ec15c08dd71ed9-pexels-quang-nguyen-vinh-4543993.jpg)
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
![Kritéria pro výběr čaje](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/7/3/73e832e3161db0ebc4562496bd57709f-pexels-pixabay-511407.jpg)
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování čajových lístků, velikosti a kvalitě čajových listů nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1
![Zelený čaj Japan Kukicha](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/d/3d1c0f977942b6869e37b9775576fd42-100128000.jpg)
![Zelený čaj Japan Kukicha](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/0/c/0c97d9a65fe6b3d1ac74116b9d72870c-8028a.jpg)