Rooibos, někdy také označován jako červený keř, je výborná alternativa ke klasickému čaji. Má jemnou lehce nasládlou chuť a lze ho dochucovat stejně jako čaj cukrem, medem či mlékem. Pít ho můžeme kdykoliv, protože neobsahuje kofein. Vyrábí se z keře Čajovníkovce kapského, který roste výhradně ve své domovině v Jihoafrické republice poblíž Kapského Města. Ručně se sklízí listy i větve a ty se následně mechanicky rozdrtí na malé kousky. Následuje fermentace, během které získá rooibos svoji typickou, červenohnědou barvu. Podobně jako u čaje se proces fermentování může vynechat a poté vznika tzv. zelený rooibos, který je podobně jako zelený čaj lehčí a svěžejší chuti. Rooibos se velice často míchá s různými bylinami, tropickým či lesním ovocem nebo zimním kořením, které obohatí a rozšíří jeho chuť. Poté se zabalí a pozdrav z Afriky může putovat po světě.


Medový keř Rooibos - Aspalathus linearis

Medový keř Rooibos - Aspalathus linearis

Rooibos je malý zázrak z Afriky​. ​Proč je nápoj z této rostliny tak oblíbený? Jeho příznivé působení znali už Khoisané, původní obyvatelé těchto míst.


Rooibos v ohrožení

Rooibos v ohrožení

Všimli jste si také nárustu cen u Rooibosu? Změny v klimatu planety země mají negativní vliv na produkci Rooibosu v Jihoafrické republice, která je největším producentem na světě.