Zelený čaj prochází procesem oxidace jen minimálně a zachovává si tak většinu přírodních polyfenolů. V Číně jsou zelené čaje výrazně více oblíbené v porovnání s jinými sortami (např. černé čaje jsou velmi oblíbené v západním světě). Čajové lístky se nechávají nejvýše dvě hodiny zavadnout ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Jejich oxidace se ukončuje buď pečením v pánvi (čínský způsob) nebo propařením (japonský způsob). Následně se lístky tvarují, suší (i několikrát) a třídí. Nejvíce kvalitní zelené čaje produkuje Čína, Japonsko nebo Korea. Pro Čínu je typický ruční sběr čajových lístků a zastavení jejich oxidace teplem ve velkých "wok" pánvích. Takto zpracované čaje v sobě mívají lehounkou pečenost, oříškové, ovocné a květinové tóny. V Japonsku se obvykle lístky sbírají strojově a oxidace je zastavena horkou párou. Japonské čaje jsou tak více rostlinné, květinové a s typickou svíravou stopou.


Makak červenolící

Zimní období japonského zeleného čaje

V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.


Sníh

Dny sněhu na japonské čajové plantáži

V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.


Zelený čaj v zhongu

Příprava zelených čínských čajů

Zelené čaje patří v Číně k nejoblíbenějším čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Vybrali jsme pro Vás několik zástupců a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.


Japonská čajová zahrada

Letní období japonského zeleného čaje

Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.


Japonská konvička Kyusu

Druhy japonských čajů

Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.


Sakura

Jarní období japonského zeleného čaje

První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo "první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.


Květ čajovník čínský

Podzim na japonské čajové plantáži

Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.


Matcha obřad

Japonský čajový obřad

Japonský čajový obřad je tradičním rituálem ovlivněným zen buddhismem, při němž je práškový zelený čaj zvaný matcha obřadně připravován čajovým mistrem a servírován malé skupině hostů.


Čajová plantáž

Dopřejte si lahodný čaj z Vietnamu

Zelené čaje patří také k nejčastěji popíjeným vietnamským čajům v naší zemi. Výhodou vietnamských čajů je jejich příznivá cena v kombinaci s lahodnou chutí.


Vánoční stromeček

Čajem prodchnutý (nejen) vánoční dárek

Vymyslet originální dárek může být poměrně náročnou záležitostí. Pokud však má váš cílový objekt zálibu v popíjení čaje, máte vyhráno. Vyberte dárek za pomoci našeho dárkového rozcestníku světem čaje.


Různé druhy čajů

Čaj pro každou denní dobu

Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne. 


Ledový čaj

Letní osvěžení v podobě ledových čajů

Více a více se blíží horké letní dny a mnozí určitě uvažujete nad šálkem horkého čaje o jeho přeměně v osvěžující a povzbuzující chladivý nápoj. Povíme vám, jak na to!


Ledový čaj

Recepty plné osvěžujících čajů!

S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.


Čajová plantáž

Guricha, Tamaryokucha nebo Kamairicha?

Tamaryokucha a Kamairicha jsou v japonské produkci čaje specifické tím, že kopírují některé čínské pracovní postupy. Oba dva typy čaje vám níže blíže přiblížíme a vysvětlíme historii jejich původu.


Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně

Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně

Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.


Japonský čajový obřad

Příprava japonských zelených čajů

Vybrali jsme pro vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.


Čajová zahrada

Pozitivní účinky nejen zeleného čaje

Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz