Správné skladování čaje je důležité z hlediska zachování původního aroma a chuti a zamezení ztrátě zdraví prospěšných látek. Čaj bychom měli uchovávat mimo působení kyslíku, světla, vlhkosti, vysoké teploty a z dosahu aromatických látek – to platí i pro čaje samotné a např. aromaticky výrazné čaje bychom neměli skladovat s čaji s lehkým aromatickým profilem. Ideální je skladovat více čaje pohromadě, neboť ten si tím vytváří vlastní mikroklima a stárne pomaleji.
Zvláště čaje, kde je při jejich výrobě oxidaci záměrně bráněno, jsou během skladování nejvíce náchylné na působení kyslíku. Silně oxidované čaje stárnou v tomto směru pomaleji. Mnohem rychleji oxidují také čaje obsahující rozlámané čajové lístky, neboť zde kyslík působí na mnohem větší plochu lístku.
Teplo je známé tím, že urychluje proces oxidace. Proto bývají např. japonské čaje z prvních sklizní uchovávány v chladničce, neboť nízké teploty oxidaci naopak zpomalují. Pokud chcete čaj takto uchovávat, dbejte na jeho hermetické uzavření, aby nedocházelo k pronikání vlhkosti mezi čajové lístky. Po vyndání čaj nechte dojít pokojové teploty, čímž zabráníte kondenzaci vzduchu.
Ačkoliv nejsou chemické reakce probíhající v listech vlivem působení světelných paprsků příliš dobře popsány a vysvětleny. Nejen UV světlo, ale mnoho vlnových délek může zapříčinit rozklad těkavých látek, které tvoří éterické čajové oleje (nesou velkou část chutí a vůní čaje. Skladování čajových lístků na světle dále směřuje ke kovové chuti nálevu. Doporučujeme tak čaj uchovávat v tmavě až černě zabarvených prachovnicích se zábrusem, průhledné materiály umístěte do tmavých míst. Z dlouhodobého hlediska nejsou vhodné k uchování čaje papírové sáčky – ty použijte spíše na přenášení čaje, nebo pokud čaj rychle spotřebujete. Ideální jsou také keramické dózy nebo neprodyšně uzavíratelné plechovky, jejichž vnitřní stěny můžete opatřit papírem.
Čajové lístky přímo excelují v přejímání všemožných pachů, které se nachází v jejich blízkosti. I při krátkodobém skladování čajů je nutné vyhnout se jejich umístění v blízkosti aromatických složek a míst, kde se mísí vůně. Jedná se např. o kuchyně, kde se vaří, a spíže k uchovávání potravin. Stejně tak čajové lístky neskladujte v obalech, které předtím hostily jiné suroviny nebo v novinách, ze kterých lístky snadno pohltí tiskařskou barvu.
Vysušené čajové lístky jsou také výborným pohlcovačem vlhkosti. Je na místě neskladovat čaj v místnostech s vyšší vzdušnou vlhkostí, např. koupelny nebo sklepy. Čaj skladovaný ve vlhku může zakrátko zatuchnout a zplesnivět.
Pozn.: výjimku z pravidel výše tvoří čaje typu Pu Erh. Tyto dodatečně fermentované čaje v průběhu času naopak zrají - prohlubují svůj chuťový a aromatický profil a nabývají na své hodnotě. Aby nám však Pu Erh mohl zrát, je zapotřebí vytvořit specifické skladovací podmínky, např. takové, ve kterých tyto čaje zrají v Hong Kongu nebo v Yunnanu.
Na základě některých výzkumu je zřejmé (a logické), že postupem času ztrácí čaj spolu s vůní a chutí také množství organismu prospěšných látek. Z toho důvodu doporučujeme kupovat čaje čerstvé a spotřebovat je ideálně do jednoho roku. Již po 6 měsících však (můžeme ovlivnit vhodným / nevhodným skladováním) čaj ztrácí značnou část obsažených katechinů (EGCG a ECG).