Výroba a pálení vonných tyčinek je starodávné posvátné umění známé již několik tisíc let. V celé historii lidstva se objevují vonné esence a kadidla a kadelníci a voňavkáři často hráli roli lékařů a lékárníků. 

Např. v Evropě se staly Benátky centrálním městem vůní, kde lidé obchodovali se vším, co bylo dostupné a vonělo. V islámské kultuře se používala kadidla převážně při svatbách a úmrtích, a třeba Hinduisté a Buddhisté spalují vonné tyčinky od nepaměti, aby přivolali dobré duchy a zahnali zlé démony. V Číně se používají při chrámových obřadech a také při magických rituálech. Globalizací společnosti a šířením východních filozofií, které začalo převážně v 60. letech, se vonné tyčinky staly nejen běžnou pomůckou na provonění našich domovů, ale také k uvolnění či naopak vyšší koncentraci.

Druhy vonných tyčinek podle původu a vůní
Indické Japonské Tibetské Květinová vůně Dřevitá vůně Kořeněná vůně Ovocná vůně Orientální vůně

Jak vonné tyčinky vznikají

Vonné látky pocházejí většinou z Afriky a z Dálného východu a připravují se převážně z čistě přírodních surovin, jakými jsou sušené květy, byliny, santalové dřevo, kůra exotických stromů atd., které se nejdříve rozemelou na velmi jemný prášek. Dále se přidávají esenciální vonné oleje a med, čímž se získá velice jemná pasta, která se ručně rolováním nanáší na tenká bambusová dřívka. Poté se vonné tyčinky rozloží a nechají vyschnout na slunci. Řádné a pečlivé vysoušení trvá až několik dní.

Vonný tyčinky v aromaterapii

Vonné tyčinky se používají, řečeno zjednodušeně, v aromaterapii. Různé vůně vyvolávají různé pocity, působí na lidské smysly a ovlivňují psychiku. Vůně tak můžeme použít k vyvolání určité odpovědi naší psychiky a stimulovat oblast našeho zájmu, přičemž s tak širokou paletou přísad, ze kterých jsou vonné tyčinky vyrobeny, máme skutečně velké pole působnosti. Např. můžeme podporovat relaxaci, spánek, koncentraci, kreativitu, motivaci nebo sexuální touhu. Vyjma toho se vonné tyčinky využívají z důvodů náboženských nebo estetických.

Kdy dále použít vonné tyčinky?

Pestrost možností využití vonných tyčinek umožňuje každému najít si přesně takové složení, které splní jeho představy. Pokud se třeba chystáte na nový projekt, rituál nebo cvičit jógu, může šalvěj nebo kopál představovat prvek očistění a odstranění negativní energie. Jiné ingredience mohou podnítit vaše vzpomínky a vrátit vás zpět v čase do příjemných okamžiků, které jste prožili. Ze všech smyslů je totiž vůně jediným, který jde přímo do mozku. Při relaxaci a meditaci zkuste použít levanduli nebo santalové dřevo. Z praktického hlediska mohou posloužit jako časovač při práci, cvičení nebo psaní, vonné tyčinky obvykle hoří mezi 30 minutami až hodinou, než úplně shoří. Pokud máte rádi ve svých dnech určité rutinní prvky, můžete je začínat nebo ukončovat s pomocí vonných tyčinenek - např. ranní přípravu před odchodem do zaměstnání či školy. Další možnosti využítí jednotlivých složek vonných tyčinek najdete níže v bodovém seznamu:

  • Pokud chcete stimulovat a podněcovat pohlavní aktivitu, tak vůně působící jako afrodisiakum jsou šedá ambra, zázvor, jasmín, borovice, levandule, magnólie, pačuli, růže, šafrán, vanilka, ylang-ylang a skořice. 

  • Za ochranné vůně působící jako talismany se považují benzoe, bergamot, gardénie, myrha, santalové dřevo, skořice a cypřiš. 

  • K zahánění zlých duchů jsou to tyčinky ze santalového dřeva, lotosu a myrhy.

  • Léčebné účinky převládají zase u muškátu, santalového dřeva, lotosu, magnólie, mimózy, myrhy, šafránu a violy vonné. 

  • K věštění se uznávají vůně akácie, šeříku, zimolezu, jasmínu, orchideje, pačuli, šafránu, vanilky, skořice a cypřiše. 

  • Lásku přitahují pro změnu tyčinky s vůní jablka, pomerančovníku, pačuli, růže a ylang-ylang.

  • Meditaci prohlubuje jasmín, lotos, magnólie, myrha a santalové dřevo. 

  • Soustředění na studium stimulují vůně avokáda, benzoe, komonici, mandlí, orchideje, ylangu-alyngu a skořice. 

  • Před důležitým jednáním či rozhodnutím se zapalují tyčinky z aloe, benzoe, bergamotu, zimolezu, jasmínu, heřmánku, santalového dřeva a skořice. 

  • Plodnost mohou pozitivně ovlivnit vůně akacie, gardenie, kakostu, jasmínu, borovice, pižma, myrthu, růže, šafránu, jalovce a cedru. 

  • K celkové očistě domova a posvěcení jsou nejvhodnější vůně kakostu, jasmínu, borovice, levandule, lotosu, pačuli, violky vonné, cedru, skořice, citrónu a cypřiše.

​Co dělat a nedělat

Pokud si chete zpříjemnit svůj čas vonnou tyčinkou, nechte místnost trochu větranou a spalte najednou jen jednu vonnou tyčinku - příliš moc kouře může být škodlivé, zvlášť pokud máte astma nebo jakékoliv jiné onemocnění plic. Nakonec, samozřejmě, nenechávejte zapálenou vonnou tyčinku bez dozoru.