Čajové moře představuje podnos nebo podlévač, na kterém se tradičně připravuje čaj metodou Kung Fu Cha. V českých čajovnách čajové moře představuje praktický a estetický prvek a vyjma jeho obřadního využití je používán pro servírování rozličných čajů, nebo pokud si host přeje připravovat čaj sám např. v gaiwanu / kyusu nebo yixingové konvičce / testeru.

Podoba čajového moře

Nejrozšířenějším tvarem čajového moře je obdélník nebo čtverec, ale setkáváme se také s oválnými, kruhovými, osmiúhelníkovými nebo nepravidelnými tvary. Nejčastěji se čajové moře skládá s hladiny a dna. Hladina je část, na které je rozloženo čajové náčiní a obsahuje několik otvorů pro odtok vody, tyto otvory často tvoří určitý obrazec. Dno je prostor pro zachycení veškeré vody – použité k oplachování / vyhřívání čajového náčiní, k nultému nálevu nebo kterou různými způsoby vylijeme v průběhu celého setkání s čajem.

Bambusové čajové moře

Vzhledem k faktu, že bambus je velmi rychle rostoucí rostlina, je ideální pro výroba mnoha předmětů, včetně čajového moře. K dalším přednostem bambusu totiž patří jeho stálost a odolnost vůči vodě. Nejrozšířenější v Číně je japonský bambus, který dosahuje výšky až 28 m a průměru 25 cm. Největším výrobcem je province Če-ťiang a Futian, která je známá jako rodiště čajového obřadu.

Dřevěné čajové moře

Tato moře jsou samozřejmě o něco dražší a často zdobené např. leštěnými kamínky nebo perletí. Nejčastěji se používá mahagon, růžové dřevo nebo různé ovocné stromy.

Další podoby čajových moří

Velmi poutavé, avšak současně také drahé jsou např. kamenné čajové moře nebo moře kombinující dřevo / bambus a kámen. Známé jsou také moře vyrobé z yixingu. V čajovnách se lze setkat také s typem moře, které neobsahuje dno. V hladině tohoto typu moře je vytvořený odtokový otvor, na který je napojená hadička vedoucí např. do kýble nebo jakékoliv jiné nádoby na odpadní vodu. Takto zpracované čajové moře mají obvykle nepravidelné tvary a jejich hladina je tvořena např. krajinou nebo je na ní umístěn buddha. Vášnivého cestovatele mohou nadchnout již méně dostupná cestovatelská čajová moře – která mají mnohem hlubší dna, do kterých jsou umně naskládané veškeré propriety k přípravě čaje.