O co se vlastně jedná?

Lapacho je strom z Latinské Ameriky, podle legend popíjený již Inky před mnoha staletími. Ve vyšších horských polohách se dožívá stáří přes sedmset let. Surovina pro výrobu tohoto nápoje se získává z vnitřní kůry stromů Tabebuia serratifolia. Těchto stromů je ovšem mnoho poddruhů. Pouze stromy z takzvaného červeného a fialového lapacha (Tabebuia colorado a Tabebuia morado) slouží k získávání kvalitní kůry pro přípravu stejnojmenného nápoje. Jedná se v podstatě o malé podlouhlé úlomky kůry červenohnědé barvy.
Nápoj má pozitivní účinky při podpoře léčby mnoha neduhů, nejčastěji bývá spojováno s detoxikácí organismu, podporou imunity, podporou trávení, nedostatečném prokrvování končetin, potlačováním migrén. Navíc údajně zlepšuje činnost pohlavních orgánů a působí příznivě na hladinu cukru v krvi.

Jak nápoj z Lapacha připravíte?

Čtyři vrchovaté čajové lžičky lapacha převaříte 5 minut v 0,5l vody a poté necháte ještě 15 minut luhovat. Pokud je chuť lapacha příliš silná, můžete ho dosladit medem nebo cukrem. Dá se popíjet teplé i studené. Doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 1,5l.