V poslední době se do popředí zájmu lidí dostává bílý čaj. Pro svoji chuť a působivé účinky na lidské zdraví bývá často vyhledávaným zbožím na našem trhuCo je vlastně bílý čaj a odkud pochází? 

Původně tento velice vzácný čaj pocházel z jihovýchodní čínské provincie Fu-ťien, sousedící s Tchaj-wanem.  Patří mezi tu nejjemnější čajovou sortu, neboť je jen minimálně oxidovaný a zpracovaný, čímž si zachovává velké množství původních látek. Nejznámějšími druhy bílého čaje na našem trhu jsou Shou Mei – Starcovo Obočí, Pai Mu Tan – Bílá pivoňka a Pai Chao Yin Zhen – Bílé jehličky se stříbrným chmýřím. Existuje však také bílý čaj Gong Mei. Od ostatních bílých čajů se liší především použitým kultivarem, kterým je Xiao Bai – daleko starší a dle některých tvrzení původní kultivar pro výrobu bílých čajů.

Shou Mei (Šou Mej)

Název tohoto čaje je překládán jako Starcovo obočí nebo Obočí dlouhého věku. V porovnání s čistě nebo převážně tipsovými bílými čaji dosahuje tento výraznějších nasládlých a ovocných chutí. Pro jeho výrobu se používá třetí a čtvrtý list a mnohdy se k nim přidává určité procento tipsů. Velmi oblíbený je tento čaj z důvodu nízkého obsahu kofeinu, což je dáno právě použitím spodních lístků čajovníku. Může se lehce stát vašim společníkem při čajování v pozdních hodinách.

Bai Mu Dan (Paj Mu Tan)

Tento bílý čaj rozhodně patří k těm v České zemi nejvíce známým čajům, často jej najdeme pod názvem Bílá pivoňka. Je ideální pro každý den, což je dáno jednak výbornou cenou, tak za druhé kvalitou a lahodnou chutí. Tento bílý čaj se vyrábí z minimálně jednoho tipsu a k němu jednoho až dvou přilehlých lístků. V produkci tohoto čaje se rozlišuje celkem 6 kvalitativních tříd podle celkového obsahu tipsů. Bílá pivoňka obsahuje kofein a je tak lepší si ji vychutnat po ráno nebo v dopoledních / odpoledních hodinách. V nálevu je čaj sladšího charakteru, často připomíná ovoce.

Bai Hao Yin Zhen (Paj Chao Jin Čen)

Yin Zhen představují exkluzivní a nejvyšší sortu bílého čaje, česky nazývaného Bílý vlas nebo Stříbrné jehly. Bývá řazen mezi 10 nejlepších a nejznámějších čínských čajů. Všechny atributy důležité pro kvalitní čínský čaj – kvalita listu, barva, chuť a vůně nálevu – se zde setkávají v naprosté dokonalosti. Celý čaj je tvořen pouze vrchními ochmýřenými tipsy, které v šálku vytváří chuťově delikátní a jemný, lehounce nasládlý nálev. Čaj svým charakterem příliš nepotěší milovníky silnějších chutí a stejně tak není příliš vhodný do kombinace s výraznějším jídlem.

Bílý čaj jako součást zdravého životního stylu

V čaji se obecně nachází velké množství látek s pozitivním vlivem na náš organismus. Nejvíce se mluví obsahu katechinů s antioxidačním působením, což dělá z čajů výborné společníky při očisťujících a detoxikačních kúrách a obecně při zdravém životním stylu. Preventivně působí např. proti obezitě, kardiovaskulárním poruchám nebo řadě civilizačních chorob. V tradiční čínské medicíně bývá také používán při horečnatých stavech, k potlačení vlivu vlhkosti a horka, či k povzbuzení trávicí soustavy. Čaj však nelze považovat za lék nebo náhradu pestré stravy.