Vázané a vázané kvetoucí čaje patří k oblíbeným a netradičním variantám čínského čaje. Tyto čaje poutají především vizuálně, kdy nabízejí pohled nejčastěji na čajovou kuličku, ze které se pomalu odvíjejí čajové lístky ukrývající květ např. z Lilie, Jasmínu nebo Čajovníku.

Původ vázaných čajů

Původně se tyto unikátní čaje vyráběly v provincii Yunnan u čínsko-laoských a čínsko-vietnamských hranic. Vzhledem k rostoucí poptávce na americkém a evropském trhu se dnes vyrábějí také v jiných provinciích (např. An-chuej nebo Fu-ťien). K jejich výrobě se používají kvalitní stejnoměrné čajové lístky. Z květin jsou nejvíce zastoupené různé odrůdy Jasmínu, Lilií, Ibišků a Vonokvětek (Osmanthus), nebo dále také květy Pestrovky kulovité, Chryzantémy nebo Čajovníku.

Jak se vyrábí kvetoucí čaje?

Z rána sklizené čajové lístky (ze kterých se vyrábí bílé, zelené nebo oolong čaje) se ještě čerstvé sešijí nití společně s jedním nebo více květy. Pokud čaj květinu neobsahuje, hovoříme o čaji vázaném, pokud ano, pak se jedná o vázaný kvetoucí čaj. Sešití trvá od jedné od deseti minut v závislosti na složitosti vzoru. Následuje zabalení čaje do požadovaného tvaru, např. kuličky, hříbečku nebo srdíčka. Teprve poté následuje další pro čaje obvyklé zpracování.

Zástupci kvetoucích čajů

Z vázaných čajů se na náš trh dlouho dováží čaje vázané bez květů, příkladem může být Stříbrná jahůdka (China Silvery Strawberry – Sin To Cha), nebo Černý ježek (Keemun Peony – Hong Mu Dan). Vázané kvetoucí čaje se více rozšířily o něco později a často byly pro člověka, který příliš neholduje čajovnám a orientálním obchodům, lákavou novinkou. Kvetoucí čaje si zachovávají všechny prospěšné vlastnosti čaje a jejich většinou jemná chuť je vhodně doplněna aromatickou složkou květů.