Zelené čaje patří v Číně k nejvíce oblíbeným čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Rozmanitost zelených čajů je skutečně ohromná a na výběr je přes tisíc druhů a rozdíly mezi nimi jsou dány jak zpracováním, tak také polohou zahrady, složením půdy, klimatickými podmínkami a kultivarem čajového keře. Vybrali jsme pro Vás 6 typických zástupců zelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.

Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.

Zhu Cha (Ču čcha)

V Evropě je tento čaj znám pod anglickým jménem Gunpowder (v českém překladu: střelný prach), v Česku mu často říkáme Perlový čaj. Patří ke klasickým čínským zeleným čajům svinovaným do podoby tmavě zelených, lesklých kuliček, odtud jeho anglické jméno. Díky své ceně a příjemné chuti (leč lehce výraznější a ne natolik kulaté) je ideálním kandidátem ke každodennímu popíjení. Pro svoji sílu se dobře kombinuje také s mlékem a dobře chutná připravený za studena, dochucený medem, cukrem nebo citronem. Čaj se připravuje na jeden nálev. Možno připravit ve zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
Teplota vody: 70 až 80°C.
Doba louhování: od 2 do 4 minut podle kvality sorty. 

Zhenmei (Čen mej)

Tento čaj je známý také pod názvem Chunmee nebo vžitým výrazem „čanmí“. V překladu a česky mu říkáme Vzácné obočí. Co do kvality zde hodně záleží na sortě čaje, kterou máme k dispozici, obecně však lístky poskytují nálev lahodné a osvěžující chuti, již ne tolik výrazné, jako tomu je v případě čaje výše. Spolu s Gunpowder je oblíbenou součástí čaje Tuareg. Čaj se připravuje na jeden nálev. Možno připravit ve zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
Teplota vody: 70 až 80°C
Doba louhování: od 2 do 4 minut podle kvality sorty. 

Yunnan Lü Cha (Jyn-nan ly čcha)

Zelený Yunnan -  Lü Cha znamená čínsky zelený čaj. Jde o klasiku ve světě čaje. Chuťově se velmi podobá lepším zeleným čajům z Vietnamu. Příjemně nahořklý s patrným kouřovým tónem. Čaj lze připravit na dva nálevy. Možno připravit ve zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 80°C, louhujeme cca 2 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme 2 až 3 minuty.

Pi Luo Chun (Pi-luo-čung)

Česky se čaj nazývá jako Smaragdové spirálky jara. Plantáže tohoto výborného čaje jsou celoročně zahaleny mlhou z nedalekého jezera. Keře jsou tak v permanentním vlhku. Mezi čajovníky jsou vysázeny broskvoně, švestky a meruňky a čaj přejímá vůni jejich květů. Zakroucen do podoby jemných, zelenomodrých, spirálovitě točených jehliček dává velice osvěžující nálevy žlutozelené barvy. Čaj lze připravit na tři nálevy. Možno připravit ve zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 70°C, louhujeme 2 až 3 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 80°C, louhujeme 1 až 2 minuty.
Třetí nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme cca 3 minuty.

Lung Ching (Lung-ťing) 

Známý a oblíbený čaj právem náležící mezi deset nejslavnějších čínských čajů. Česky se čaj jmenuje Dračí studna. Popíjen je již mnoho staletí a váže se k němu několik poutavých příběhů. Jedna z nich vypráví např. o císaři Quianlongovi, který o jarních svátcích putoval oblastí Západního jezera. Při své cestě navštívil klášter Hu Gong pod horou Lví vrchol. Místní mu zde nabídli čaj Lung Ching, jehož lístky měly původ v 18 nejlepších a nejstarších čajových keřích. Čaj byl skutečně výborný a císař tak těmto keřům udělil císařský status a dodnes je toto místo poutním místem milovníků čaje. Čaj se vyznačuje pěkným listem, krásnou barvou, výtečnou vůní a nezaměnitelnou chutí. Lístky tohoto čaje neprochází procesem svinování, výroba je tedy o něco složitější a my se díky tomu můžeme těšit z pěkné struktury čajových lístků. Čaj lze připravit na tři nálevy. Možno připravit ve zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev zaléváme 70°C na 3 min.
Druhý nálev zaléváme 80°C na 2-3 min.
Třetí nálev zaléváme 90°C na 3 min.

Jasmín Mandarín

Jasmínových čajů existuje mnoho druhů v různé kvalitě. Čím vyšší sorta, tím více nálevů a jemnější chuť. Patří do skupiny zelených – tradičně aromatizovaných čajů. Při přípravě se řídíme přípravou zelených čínských čajů v dané kvalitě. Popíjet tento čaj je doporučováno např. po jídle z ryb nebo obecně k chuťově silným jídlům. Jasmínová chuť nápoje je tak výrazná, že dovede neutralizovat a odstranit nepříjemnou vůni těchto jídel. Čaj lze připravit na dva nálevy a vychutnat si ho můžeme také ze zhongu.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 80°C, louhujeme přibližně 2 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 90°C, louhujeme 2 až 3 minuty.