Oolongy obecně patří k velmi oblíbeným čajům, a to nejen pro jejich snazší přípravu. Vyhledávané jsou také pro širokou paletu chutí vytvořených v šálku a vůní stoupajících z hladiny čaje k našemu nosu. Tato čajová sorta je oxidována jen částečně a můžeme ji chápat jako mezistupeň mezi neoxidovanými čaji zelenými a plně oxidovanými čaji černými.

Chutě a vůně čaje oolong

Oolongy samotné dosahují velmi rozdílných úrovní oxidace a pečenosti – můžeme se si dopřát druhy jak lehké květinové a bylinné, tak také výrazně sladové, chlebové a připomínající zralé ovoce. Níže představíme tři tradiční a oblíbené zástupce čínských oolongů. První dva jsou zástupci více oxidovaných oolongů, třetí se obvykle vyznačuje spíše jemnějším charakterem.

Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.

Wu Long (Černý drak, China Oolong)

Čaj, který vyniká plnou chutí s prvky připomínajícími chléb nebo dřevitost, má výraznější, těžší vůni. Připravit si jej můžete na dva lahodné nálevy a v závislosti na množství lístků, teplotě vody a době louhování mohou lístky snést nálevů klidně více. Vyjma konvičky můžete čaj připravit v čínském gaiwanu (zhongu) nebo obřadem Gong Fu Cha.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 85°C, louhujeme 2 až 3 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 90 až 95°C, louhujeme opět 2 až 3 minuty.

Čaj můžete připravit také v čínském gaiwanu (zhongu) nebo obřadem Gong Fu Cha.

Shui Xian (Vodní víla, Vodní duch)

Oblíbený čaj pro ty, kteří preferují tóny medu, máslových sušenek nebo zralého ovoce. Z nálevu je patrná pečenost a lehká hořkost. Vodní víla a také čaj uvedený výše jsou vhodné k chuťově výraznějším jídlům nebo jako snídaňové čaje. Připravit si jej můžete na dva lahodné nálevy a v závislosti na množství lístků, teplotě vody a době louhování mohou lístky snést nálevů klidně více. Vyjma konvičky můžete čaj připravit v čínském gaiwanu (zhongu) nebo obřadem Gong Fu Cha.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 85°C, louhujeme 2 až 3 minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 90 až 95°C, louhujeme 2 až 3 minuty.

Tie Guan Yin (Železná bohyně milosrdenství)

K tomuto čaji se váže legenda, dle které jej nalezl chudý rolník na radu časem zničené sochy Bohyně milosrdenství v chátrajícím chrámu. Nalezený čaj disponoval výtečnou chutí a lidé si jej rychle oblíbili. Z peněz, které rolník prodejem čaje vydělal, nechal chrám a sochu opravit. Díky vzkvétajícímu obchodu s čajem začal postupně vzkvétat celý okres. Čaj se vyznačuje jemnou nasládlou chutí připomínají ovoce nebo květiny (též ale existují i pečenější varianty). Dále se v něm objevují dřevité a zemitější poznámky. Připravit si jej můžete na tři lahodné nálevy a v závislosti na množství lístků, teplotě vody a době louhování mohou lístky snést nálevů klidně více. Vyjma konvičky můžete čaj připravit v čínském gaiwanu (zhongu) nebo obřadem Gong Fu Cha.

Příprava čaje v konvičce:

Množství čaje: pět čajových lžiček na 4 dcl.
První nálev: voda o teplotě 80°C, louhujeme cca 2 a půl minuty.
Druhý nálev: voda o teplotě 85 až 90°C, louhujeme 2 až 3 minuty.
Třetí nálev: voda o teplotě 95°C, louhujeme 3 až 4 minuty.